'Afganistan'

Tahliye Edilen Afganlar Balkan Ülkelerinde

Afganistan’dan tahliye edilen Afganlar geçici sığınmacı olarak Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya'ya gelmeye devam ediyor.

Fotoğraf: john smith 2021 / Shutterstock.com

Afganistan’dan tahliye edilen Afganların geçici olarak sığınmasını kabul eden ülkeler arasında bulunan Arnavutluk’a taahhüt ettiği 4 bin Afgan’dan 607’si, Kosova’ya ise taahhüt ettiği 2 binden 111’i ulaştı. 750 geçici sığınmacı alacağını duyuran Kuzey Makedonya’ya ise 149 kişi ulaşmış durumda.

Arnavutluk

Yaklaşık 4 bin Afgan’ın geçici olarak barınmasını kabul eden Arnavutluk’a bu sabah 150 Afgan, iki farklı uçak seferiyle geldi. Afganlar geçen günlerde de birkaç grup halinde ülkeye gelirken, şu ana kadar toplam 607 Afganistan vatandaşı Arnavutluk’a sığındı.

Ülkeye 27 Ağustos’ta ulaşan ilk Afgan kafileyi karşılamaya gelen Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakan Olta Xhaçka, Arnavutların dayanışma, misafirperverlik ve cömertlik gösterdiğini belirterek “Çünkü burada gördüğünüz her erkek, kadın ve çocuk, savaşın dehşetinden ve onları öldürmek, zulme uğratmak için bir düşman olarak gören rejimden kurtarılmış bir hayattır.” değerlendirmesinde bulunmuştu. Arnavutluk’a gelen Afganlar, başkent Tiran ve Dıraç’a yerleştirildi.

İlk Grup Kosova’ya Ulaştı

Kosova’ya sığınacak Afganlardan oluşan ilk grup dün akşam ülkeye ulaştı. 111 kişiden oluşan grubu Priştine Adem Jashari Havaalanı’nda Kosova Cumhurbaşkanı Vyosa Osmani ve Başbakan Albin Kurti karşıladı.

Cumhurbaşkanı Osmani, buradaki açıklamasında, Kosovalıların da bir dönem “soykırım iktidarı”nın kurbanı olduklarını ve ülkeden ayrılmanın ne anlama geldiğini çok iyi bildiklerini vurguladı. Başbakan Kurti de dünyadaki tüm insanlar gibi Afganların da özgürlüğü hak ettiğini belirterek Afgan sığınmacılara yardım etme imkanından dolayı onur duyduklarını ifade etti. Afganlar, yapılan sağlık kontrollerinin ardından Ferizovik şehrine yerleştirilecek.

Yaklaşık 2 bin Afganistan vatandaşının geçici olarak barınmasını kabul eden Kosova’ya gelecek günlerde diğer grup Afganların gelmesi bekleniyor. Söz konusu kişiler ABD’nin talebiyle geçici süreliğine bu ülkelerde sığınacak, işlemlerin ardından ABD’ye gönderilecek.

Kuzey Makedonya

Afganistan’dan tahliye edilen Afganların geçici olarak sığınmasını kabul eden ülkeler arasına katılan Kuzey Makedonya‘ya 149 kişi ulaştı. Gürcistan’ın başkenti Tiflis’ten Uluslararası Üsküp Havalimanı’na inen Afganları, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani karşıladı.

Osmani, Afganistan vatandaşlarına geçici sığınma imkanı sağladıkları çalışma kapsamında 149 kişiden oluşan ilk kafilenin ülkeye ulaştığını ifade etti. Ülkeye gelen Afganların kendileriyle ve müttefikleriyle 20 yıldır Afganistan’da çalışan uluslararası kuruluşların personeli olduğunu söyleyen Osmani, Kuzey Makedonya‘ya sığınanların barınma ve lojistiğinin yanı sıra masraflarının, uluslararası kuruluşlar tarafından karşılanacağını kaydetti. Osmani, yaklaşık 750 kişilik Afganistan vatandaşını ülkeye kabul edeceklerini sözlerine ekledi.  (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler