'Dünya Kayıplar Günü'

Bosna Savaşı’nda Kaybolanlar Mostar’da Anıldı

Bosna Savaşı'nda kayıplara karışan ve hâlen bulunamayan yaklaşık 7 bin 600 kişi Dünya Kayıplar Günü'nde Mostar Köprüsü'nden beyaz güller atılarak anıldı. 

Fotoğraf: Shutterstock.

Bosna Hersek’in Mostar şehrinde, 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü münasebetiyle 1992’ten 1995’e kadar süren Bosna Savaşı’nda kaybolanları anmak  için Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü ve ülkedeki savaş mağdurları dernekleri tarafından bir anma etkinliği düzenlendi.

Balkan Insgiht‘tan Aida Trapenic’e konuşan katılımcılar yaşanan süreci aktardı. Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü’nün sözcüsü Emza Fazlic, savaştan beri bulunamamış kişileri anmak için saat 12’ye 5 kala Mostar Köprüsü’nden Neretva Nehri’ne beyaz güller atıldığını aktardı.  Katılımcıların daha sonra birlikte Adis Hukanovic’in kayıp kişilerle ilgili “Neredeler?” başlıklı sergisinin açıldığı Spanski Meydanı’na yürüdüklerini söylüyor.

Eşi 1993’ten Beri Kayıp

Bugojno’dan Ölen ve Kayıp Hırvat Gazilerin Aileleri Derneği Başkanı Dijana Strujic, 28 yıldır kocası Mihovil’i aradığını söyledi. Strujic’in eşi Bugojno’daki bir otelde ve Iskra’daki futbol stadyumunda olmak üzere çeşitli gözaltı kamplarında gözaltına alınmış. Eşiyle birlikte gözaltına alınıp Rostova’ya götürülen 19 kişi aynı şekilde kayıp durumdaymış.

Daha sonra bu kayıplardan dördünün kalıntılarına Rostovo’da ulaşıldığını aktaran Strujic, kendi eşi ve diğerlerinin kalıntılarının da Rostovo’da olduğuna inanıyor. Fakat failler yargılanmadıkça ve cesetlerin nereye gömüldüğü açıklanmadıkça onları bulmanın zor olacağını söyledi.

“Birçok Anne Sevdiklerini Bulamadan Hayatını Kaybetti”

Istina-Kalinovik ’92 Kayıp Aileleri Derneği mensuplarından Elvir Custo, kaybolduğu sırada 17 yaşında olan erkek kardeşini 1992’den beri aradığını söyledi. Ağabeyinin Foça belediyesine bağlı Ratine’de bir ahırda “öldürülen ve ardından ateşe verilen” 23 Boşnak arasında olduğunu söyledi. Mezarlığa dönüşen ahırın kazıldığını ancak sadece birkaç kemik bulunduğunu belirtti.

Custo, “Suçun failleri mezarın yerini değiştirdi, bu yüzden öldürülen insanların tüm kemiklerini bulmak imkansızdı” dedi. Kalinovik’teki belediye yetkililerinin hâla kayıp olan Boşnakların aranması için herhangi bir yardım sağlama iradesine sahip olmadığı görüşünde:

“Kayıpların aranması söz konusu olduğunda, aileler büyük sorunlarla karşı karşıya, çünkü birçok anne ne yazık ki sevdiklerini bulamadan hayatını kaybetti. Annem Hasna onlardan biri. Oğlunu bulup düzgün bir şekilde gömmecek kadar yaşamadı.”

“Hâla 1200 Kişiyi Arıyoruz”

Saraybosna-Romanija Bölgesi Kayıp Kişilerin Aileleri Derneği Başkanı Milan Mandic, 29 yıldır babası Bozo Mandic’i aradığını söyledi. Babası kaybolduğunda 66 yaşındaymış ve ciddi bir bedensel engele sahipmiş. Mandic, “24 Haziran 1992’den beri babamı arıyorum. Onu bulacağımı hiç sanmıyorum” dedi.

Fazlic, Bosna savaşında kaybolan 7 bin 604 kişinin hâla arandığını söyledi. Sözcü, “Srebrenitsa bölgesinde hâla yaklaşık bin 200 kayıp kişiyi arıyoruz” dedi. Ancak 1992-95 savaşından kalan 25 bin 500 kayıp kişinin kalıntılarının bulunduğunu belirten Fazlic, “Kayıpların yaklaşık yüzde 80’i bulundu, teşhis edildi ve ailelerine teslim edildi” dedi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler