'Göçün 60. Yılı'

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye Kökenlilere Teşekkür Etti

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, başta Türkiye kökenliler olmak üzere Almanya'nın yeniden inşasında büyük rol oynayan göçmenlere teşekkür etti.

Fotoğraf: Liesa Johannssen - Almanya Cumhurbaşkanlığı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya’da Türklerin, İtalyanların ve diğer birçok ülkeden göç eden insanların İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ülkenin yeniden inşa sürecindeki emeklerini övdü ve teşekkür etti. Bugün yaptığı açıklamada, aynı zamanda, Berlin’de göçmen kökenli insanlara yönelik hâlen devam eden ayrımcılığı kınadı. Onları Almanya’daki toplumu şekillendirmeye yardım etmeye çağırdı. Almanya ile Türkiye arasında yapılan İşgücü Anlaşması’nın 60. yıldönümü münasebetiyle Bellevue Sarayı’nda düzenlenen yuvarlak masa toplantısında Steinmeier, “Hakkınız olan ortadaki yeri alın ve onu doldurun.” dedi.

“Entegrasyon Politikası Yoktu”

Steinmeier, Almanya’nın misafir işçi olarak adlandırılan insanlara, onların çocuklarına ve torunlarına çok şey borçlu olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı, “Yalnızca Alman ekonomik mucizesi değil, hayır, bu Alman toplumunun gelişimi İtalyanlar, Yunanlılar, İspanyollar ve Türkler tarafından kararlı bir şekilde desteklendi ve destekleniyor” dedi. Ayrıca; Küba, Vietnam ve Mozambik gibi “Doğu Almanya’nın (DDR) sözde kardeş devletlerinden insanların yaşam boyu başarılarını” açıkça kabul etti: “Hepsi Almanya’nın bugün sosyal olarak daha açık ve çeşitli, ekonomik olarak daha güçlü ve daha müreffeh olmasına büyük katkıda bulundu.”

Cumhurbaşkanı, o dönemde Almanya’ya getirilen kişilere “işe alım sınavları sırasında aşağılayıcı fiziki muayene” gibi insanlık onurunu zedeleyen arama tarama uygulamalarına da dikkat çekti. Devamında, Almanya’nın entegrasyon politikasındaki eksikliklere değinen Steinmeier, “Entegrasyonun istenmemesi gibi basit bir nedenden dolayı dil kursu, destek, entegrasyon politikası yoktu.”  ifadelerini kullandı.

Dışlama ve Peşin Yargılar: Kamusal Bir Problem

Steinmeier, göçmen kökeni olan ve olmayan çocuklar arasında eğitim ve sosyal ilerleme fırsatlarının hâlen büyük farklılıklar gösterdiğini belirtti ve bu durumu eleştirdi. Günümüzde, günlük hayatta dışlama ve peşin yargıların süregeldiğini ifade etti.  Bu tutumların iş başvurusu ve konut arama gibi süreçlerde insanları aşağıladığını ve üstesinden gelinmesi gereken bir kamusal problem (Alm. Spießrutenlauf) olduğunu dile getirdi: “60 yıl önce, insanlara iş makinesi muamelesi yapılmasından rahatsız olunmadığı zamanlardaki insan imajına benzer bir zihniyet ortaya çıkmıyor mu?”

Cumhurbaşkanı ayrıca, bu ülkedeki İslam imajının kalıp yargılar ve önyargılarla şekillendiğinden şikayet etti. Almanya’da imamların yetiştirilmesini ve okullarda İslam dininin öğretilmesini savundu. Steinmeier, “Müslümanlar, demokrasimize karşı değil, toplumumuzun kalbinde tüm çeşitliliğiyle inançlarını yaşayabilmelidir” dedi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler