Gözaltındaki Eski Katalonya Lideri Puigdemont Mahkemeye Çıkartılacak
İtalya'da gözaltına alınan eski Katalonya hükûmet başkanı Carles Puigdemont mahkemeye çıkartılacak. İspanyol hükûmetine göre, gözaltına alınması devam eden adli prosedürün sonucu.
İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından çıkarılan arama ve yakalama emrinden dolayı gittiği Sardunya Adası’nda İtalyan sınır polisi tarafından gözaltına alınan Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili ve eski Katalonya özerk hükûmet başkanı Carles Puigdemont’un cuma günü mahkemeye çıkarılacağı bildirildi.
Puigdemont’un ofisinden yapılan açıklamada, Adifolk Uluslararası Buluşma toplantısına katılmak, Sardunya bölge başkanı ve Alghero belediye başkanı ile görüşmeler yapmak için Brüksel’den Alghero’ya giden Puigdemont’un havaalanında sınır polisi tarafından gözaltına alındığı kaydedildi.
Puigdemont’un cuma günü Sassari’deki mahkemeye çıkarılacağı ve serbest kalması ya da iadesiyle ilgili kararın verilmesinin beklendiği ifade edildi.
Puigdemont’un Gözaltına Alınmasına Tepkiler
Diğer yandan Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı siyasi partilerin temsilcileri ve sivil toplum örgütleri, Puigdemont’un gözaltına alınmasına tepki göstererek İspanya’yı suçladı. Özellikle sosyal medya aracılığıyla yapılan paylaşımlarda, İspanya’nın Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’nı aldattığı, bir Avrupa Parlamentosu milletvekilini başka bir üye ülkede gözaltına aldırdığı savunuldu.
Katalonya özerk yönetimi başkan yardımcısı Josep Costa, “Gözaltı en fazla birkaç saat sürecek ama İspanya’nın utancı tarihte hep kalacak.” diye yazdı. Diğer yandan İspanya’da ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi’nin (PP) lideri Pablo Casado ise “Puigdemont, anayasaya bağlılığa yaptığı darbeden dolayı İspanya’da yargılanmalı. (Başbakan) Pedro Sanchez de iktidarda kalmanın karşılığı olarak bir af uygulamak yerine mahkemenin vereceği karara saygı göstereceğine söz vermeli.” ifadelerini kullandı.
Katalonya Özerk Hükûmet Başkanı Pere Aragones, Puigdemont’un yanında olduğunu belirterek “Zulüm ve baskı karşısında en güçlü kınamayı yapıyorum. Bunun durması gerekiyor. Tek yol genel af, tek çözüm kendi geleceğine karar verme hakkı (bağımsızlık referandumu).” ifadelerini kullandı. Puigdemont’un üyesi olduğu Katalonya İçin Birlik (Junts) Partisinin Genel Başkanı Albert Batet de ayrılıkçı birçok Katalan siyasetçi gibi İspanyol adaletini, Avrupa Adalet Divanını “aldatmakla” suçladı.
Bağımsızlık Yanlıları Toplandı
Diğer yandan Puigdemont’un gözaltına alınmasını protesto etmek için bağımsızlık yanlıları İtalya’nın Barselona Konsolosluğu önünde toplandı. Katalonya Ulusal Asamblesi adlı bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütünün çağrısıyla toplanan kalabalık “Başkanımızı serbest bırakın”, “Özgürlük”, “Bağımsız Katalonya” sloganları atarak Puigdemont’un serbest bırakılmasını istedi. Barselona, İspanya’da İtalyan nüfusun (kayıtlı 60 bin) en yoğun olduğu kent olarak biliniyor.
Puigdemont ile İlgili Süreç
Katalonya‘da 1 Ekim 2017 tarihinde yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumu ve 28 Ekim 2017’de Katalonya özerk parlamentosunda ilan edilen tek taraflı bağımsızlık ilanının hemen ardından 30 Ekim’de Belçika’ya kaçan eski Katalonya özerk hükûmet başkanı Puigdemont, 2019 yılında AP milletvekili seçilmişti.
Belçika mahkemesi, İspanya‘nın Puigdemont’un iadesiyle ilgili talebi reddetmişti. AP, İspanya’daki yargı sürecinden kaçarak Belçika’da yaşayan Puigdemont ve diğer 2 Katalan AP milletvekilinin dokunulmazlığını geçtiğimiz mart ayında kaldırmıştı.
Avrupa Genel Mahkemesi de Puigdemont’un yaptığı itiraz sonuçlanana kadar dokunulmazlığın kaldırılmasının devam edeceği yönünde karar almıştı. Bu gelişmeler üzerine İspanya’daki Yüksek Mahkeme, önceden sadece ulusal boyutta olan Puigdemont hakkındaki arama ve tutuklama kararını uluslararası düzeye çıkarmıştı.
İspanyol Hükûmetinden Açıklama
İspanya’da sol koalisyon hükûmeti, Carles Puigdemont’un İtalya’nın Sardunya Adası’nda gözaltına alınmasını, “devam eden adli bir prosedürün sonucu” olduğunu belirtti.
Başbakanlık kurumundan yapılan açıklamada, Puigdemont‘un gözaltına alınmasının “Herhangi bir Avrupa Birliği (AB) vatandaşının yaptığı eylemlerin mahkemeler önünde hesabını vermesi için geçerli olan ve devam eden bir adli prosedürden kaynaklandığı” bildirildi. Hükûmet, “her AB vatandaşının olduğu gibi Puigdemont’un da adalete karşı gelmeden, mahkeme kararlarına uyması gerektiğini” savundu. (AA/P)