'Açık Ezan Uygulaması'

Almanya’da Ezan Halka Açık Okunacak

Almanya'da camilerden halka açık olarak ezan okumasında yeni bir uygulama başlatılıyor. Köln şehrinde iki yıl süreli bir model proje gerçekleştirilecek.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Köln kentinde müezzinler, Müslümanları cuma namazına çağırmaları için halka açık ezan okuyabilecek. Geçtiğimiz perşembe günü, başlangıçta iki yılla sınırlı olan ilgili bir model proje duyuruldu. Proje kapsamında yerel cami topluluklarıyla görüşmeler yapıldı ve yasal bir inceleme gerçekleştirildi.

Cami cemaatleri,  talep üzerine ve şartlara bağlı olarak cuma namazına çağrılabilecek. Ezan, saat 12:00-15:00 arasında 5 dakikayı geçmeyecek şekilde açıktan okunacak. Ezan sesinin yüksekliği için caminin bulunduğu konuma bağlı olarak bir üst limit belirlenecek. Proje kurallarına göre caminin bulunduğu yerleşim bölgesinin önceden dağıtılacak bir el ilanı ile bilgilendirilmesi gerekiyor. Ayrıca, her caminin gelebilecek soru ve taleplere yönelik bir irtibat kişisi belirlemesi şartı bulunuyor.

Köln Belediye Başkanı Henriette Reker, bu model projeyle kozmopolit bir şehir olan Köln’de birçok Müslümana dinî açıdan faydalı olabilmekten memnun olduğunu belirtti. Bu projenin, dinin karşılıklı olarak kabul edilmesinin ve anayasal olarak korunan din özgürlüğüne bağlılığın bir işareti olduğunu söyledi.

Açık Ezan Uygulaması Olumlu Karşılandı

İslam Toplumu Millî Görüş (İGMG) Köln Bölgesi Kurumsal İletişim Başkanı Metin Aydın, belediyenin bu girişimini oldukça olumlu bulduğunu söyledi. Aydın’a göre bu proje, “Müslümanların ve İslam’ın Almanya’ya ait” olduğunu gösteren bir işaret konumunda. Din özgürlüğünün aynı zamanda insanların dinî faaliyetlerini dışarıya yani kamusal alana taşıyabilmesi anlamına geldiğini belirtti. Bu çerçeve, dolayısıyla, Müslümanları ibadete çağırma aracı olan halka açık ezanı da kapsıyor.

DİTİB de projeyi memnuniyetle karşıladığını açıkladı. DİTİB Genel Sekreteri Abdurrahman Atasoy, projenin Müslümanların din özgürlüğü çerçevesinde güvence altına alınan hakları açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Projenin simgesel önemine dikkat çeken Atasoy, “Bu adım, bir hakkın yerine getirilmesinden daha fazlasıdır.” tespitinde bulundu.

Edinilen bilgilere göre proje şehir yönetimi tarafından yakından takip ediliyor. Yönetim iki yıl sonra, şehir ve ilgili cami cemaatlerinin deneyimlerini değerlendirmek ve yeni düzenlemenin devam edip etmeyeceğine karar vermek istiyor. Ezan, Federal Almanya Cumhuriyeti Anayasası’nın 4. maddesinin 1. ve 2. paragrafı uyarınca din özgürlüğünün koruması çerçevesinde korunuyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler