'Almanya'

Mahkeme, Hanau Saldırganının Babasını Suçlu Buldu

Hanau Saldırısı faalinin babası, çıkarıldığı mahkemede üç ayrı davadan suçlu bulundu.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Hanau Bölge Mahkemesi, Şubat 2020’de ırkçı saiklerle dokuz kişiyi vurup öldüren adamın babasına yönelik hakaret suçu iddialarını değerlendirdi. Saldırganın babası, 6 Ekim’de Hanau Bölge Mahkemesi tarafından üç hakaret suçundan yargılandığı ön duruşmada toplam 5 bin 400 Avro para cezasına çarptırıldı. Mahkemenin verdiği para cezası, savcılığın talep ettiği miktarın oldukça altında kalıyor. Mahkeme Başkanı, iddialardan birine dayanarak sanığın “ırkçı fikirler”e sahip olduğunu onayladı ve ilerleyen haftalarda gerçekleşecek ana duruşmada iddianamedeki suçlamaların gerçekten belirlenebileceğini söyledi. Cezanın açıklanmasının hemen ardından sanık, cezanın gerekçelerini dinlemeden mahkeme salonunu terk etti.

Savcı Martin Links daha önce sanık için 11 bin 700 Avro para cezası talep etmişti. 74 yaşındaki aşırı sağcı sanık, yargılandığı üç davada da suçlu bulundu. Mahkeme, sanığın hakaret suçu teşkil eden mektuplarını “bir kentin toplumunu bölmek amacıyla” yazdığını iddia etti. Sanığın avukatı ise, müvekkilinin suçluluğunu kabul ederek sanığa bir ceza verilmesini istedi. Sanık da mahkemeden aynı talepte bulundu. Yaklaşık bir saat süren mahkemenin son kısmında sanık, konuşması sırasında, hakkındaki iddialar hakkında neredeyse hiç yorum yapmadı. Savcı, bu tutumu nedeniyle sanığı usul hukukunu kötüye kullanmakla suçladı.

Sanık, Polis Tarafından Getirildi

Duruşma başladığında hâlen gelmemiş olan sanık, polis tarafından bulunup mahkeme önüne getirildi. Sanık, Mahkeme Başkanı’na ön yargılamayı reddettiğine dair faks belgesi gönderdiği iddiasında bulundu ve bu sebeple duruşmaya kendi gelmediğini söyledi. Devamında ise, kendisini temsil eden savunma avukatını kabul etmediğini açıkladı.

Mahkemede uzmanlık görüşüne başvuran bir adli tip uzmanı, sanığın duruşmadaki hâl ve tavırlarına binaen bir “sanrısal bozukluğa” sahip olduğu yorumunda bulundu. Duruşmadaki psikiyatri ve nöroloji uzmanı ise, sanığın anlama ve kontrol yetilerinde gözlemlenebilir bir sorun olmadığını söyledi; fakat mahkeme salonunda bu şekilde davranan bir sanıkla nadiren karşılaştığını sözlerine ekledi.

“Vahşi Yabancılar”

Hanau Saldırısı faili Tobias R.’nin babası olan sanık, üç ayrı hareket suçlamasından yargılanıyor. Yargılandığı ilk davanın dosyasına göre savcılık, şahsı Ocak 2021’de yaptığı suç duyurusunda birkaç kişiyi “vahşi yabancılar” olarak nitelendirmekle suçluyor. Hakarete uğrayan kişiler, Tobias R.’nin babasının evi civarında “Bir Başka Irkçının Daha Saldırmasını Beklemeyeceğiz” sloganıyla bir toplantı düzenlemişlerdi. Hanau’daki ırkçı saldırıda hayatını kaybeden 9 kişinin yakınlarından da bu toplantıya katılanlar olmuştu. Bölge mahkemesinden belirtilene göre, iddia edilen hakaret suçu gerçekleştiğinde sanık 73 yaşındaydı. Sanığın avukatı, söz konusu hakaret iddialarıyla ilgili soruları cevapsız bıraktı.

Yargılandığı Diğer Davalar

Sanığa açılan bir diğer dava, kendisinden suç gecesi saldırıyı soruşturmaktan sorumlu Federal Cumhuriyet Savcısına Ocak 2021’de gönderilen bir mektup hakkında. Saldırıdan hemen sonra ev savcının adresine konuşlandırılan mektupta, Frankfurt’tan özel bir güvenlik gücünü “terörist birlik” veya “terör ekibi” diye adlandırdığı açıklanmıştı.

Üçüncü ve son dava ise, Şubat 2021’de Hanau bölge mahkemesine gönderdiği bir başka mektupla alakalı. Sanık, Belediye Başkanı Claus Kaminsky’nin (SPD) önümüzdeki seçimlerde çeşitli listelerde yer alarak “seçmenleri aldattığını” ve “yüksek sesle, kibirlileri demokrasinin arkasında olduğuna inandırmak” istediğini söylemişti. Mahkeme mektupta, belediye başkana yönelik  insanları “istismara uğratma, baştan çıkarma vb. suçlayıcı ifadelerle hakaret edildiğini aktarılmıştı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler