'Hanau Saldırısı'

“Eyalet Hükûmeti Hanau Saldırısında İhmallerin Üstünü Örtüyor”

Hanau’da ırkçı saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ve saldırıdan kurtulanlar, bağımsız bir araştırma komisyonunun kurulmasını talep ediyor.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Almanya’nın Hanau şehrinde 19 Şubat 2020 tarihinde meydana gelen ırkçı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetmiş, saldırgan daha sonra annesini öldürüp intihar etmişti. Saldırının ardından devlet kurumlarının ihmalleri ve ırkçı saldırganın silah ruhsatına sahip olması başta olmak üzere birçok konuda eleştiriler gündeme gelmişti.

“Bağımsız Bir Araştırma Komisyonu Kurulsun”

Saldırının üzerinden 1 yıl geçtikten sonra hâlâ olayın açıklığa kavuşturulması konusunda ilerleme göremeyen kurban yakınları, yaptıkları bir açıklamada bağımsız bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Terör saldırısının eyalet hükûmetinden bağımsız bir şekilde araştırılmasını ve verilere dayalı bir raporun kamuoyuyla paylaşılmasını isteyen aileler, bu komisyonun kriminoloji, ceza hukuku, kamu hukuku ve medya ve avukatlardan bağımsız temsilcilerden oluşmasını istiyor.

Söz konusu araştırma komisyonunun şu maddeleri ele alması isteniyor:

  • Katile silah izni verilmesi ve bu iznin uzatılması ile ilgili olaylar ve bunun sorumluları
  • Hessen’deki farklı kamu kurumları arasındaki eksik iletişim
  • Olay gecesinde yaşananlar, olayın gerçekleşme biçiminin ve olay gecesinde hem olay mahallinde, hem de sonrasında saldırganın evinin dışında ve içindeki polis operasyonunun kesin bir şekilde yeniden canlandırılması
  • Kurtarma ekiplerinin müdahalesi
  • Saldırı kurbanlarına olay gecesi ve sonrasındaki muamele
  • Saldırıda yakınlarını kaybeden kişilere olay gecesi ve sonrasındaki muamele
  • Teknik ve organizasyonel ihmaller, özellikle polis acil durum hattına ya hiç ya da eksik bir şekilde ulaşılabilmesi
  • Kesselstadt’taki olay yerinde acil çıkış kapısının kapalı olması ile ilgili durum ve bunun sorumluları
  • Kurbanların otopsileriyle ilgili durum ve süreçle ilgili sorumlular

“Olayların Açıklığa Kavuşturulması Engelleniyor”

Açıklamada ayrıca Hessen’deki sorumlu kurumların, saldırı öncesi, esnası ve sonrasındaki hataları reddettiği, kurumsal başarısızlığın görmezden gelindiği ve olayların açıklığa kavuşturulmasının aktif bir şekilde engellendiği belirtildi.

Ayrıca Eyalet Başbakan Volker Bouffier ve İçişleri Bakanı Peter Beuth’un eleştirildiği açıklamada, eyalet hükûmetinin gerçekleri kamuoyundan gizlemek istediği iddia edildi: “Eyalet hükûmeti ve ona bağlı kurumlar bu davada taraftır. Bu nedenle Hessen eyalet hükûmetiyle bağlantısı olmayan uzman ve kurumların Hanau terör saldırısı ile ilgili kompleksi açıklığa kavuşturmak için çalışması gerekmektedir. Bu korkunç saldırıdan bir yıl sonra eyalet hükûmetinin eylemsizliği göz önüne alındığında ortada bir başarısızlık ve muhtemel bir üstünü örtme söz konusudur.” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, aileler, başka ailelerin buna benzer bir acıyı yaşamaması için bu komisyonun kurulup ihmallerin ortaya çıkarılmasını talep ediyor. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler