'Hanau Saldırısı'

Hanau Saldırısında Kilitli Acil Çıkış Kapısı İki Gencin Ölümüne Sebep Oldu

Yaklaşık bir sene önce Almanya’nın Hanau kentinde gereçekleşen ırkçı saldırı ile alakalı yeni detaylar gündeme geldi. Saldırının hedefinde olan Arena Bar’ın acil çıkış kapısının olay gecesinde kilitli olduğu ve kurbanların kaçamadığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: Anja Goldstein / Shutterstock.com, Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020’de düzenlenen ve 9 kişinin ölümüne sebep olan ırkçı saldırı ile ilgili sır perdesi hala tam olarak aralanmış, olay kapsamlı olarak açıklığa kavuşturulmuş değil. Saldırı gecesi ile ilgili gündeme gelen detaylardan biri de ırkçı saldırgan T.R.’nin ateş açtığı olay yerlerinden biri olan Arena Bar’da acil çıkış kapısının kilitli olmasına yönelik.

“Kapana Kısılmıştık”

Olay gecesinde acil çıkış kapısının kilitli olması sonucu Arena Bar’da bulunanlar kapana kıstırılmış, Hamza Kurtović ve Said Naser Hashemi saldırgan tarafından vurularak öldürülmüştü. Görgü tanığı Pieter Minnemann saldırı anı ile ilgili, “Otoparkta ateş edildiğini, bir kadının ‘Silahı var’ diye bağırdığını duyduk. Kaçmak istedik. Fakat acil çıkış kapısının kilitli olduğunu biliyorduk. Kapana kısılmıştık.” ifadelerinde bulundu.

Kurtović ve Hashemi’nin yakınları ve saldırıda sağ kurtulanlar, birkaç hafta önce ihmal suretiyle adam öldürme suçundan kimliği belirsiz kişilere karşı suç duyurusunda bulundu.

Acil Çıkış Kapısı Neden Kilitliydi?

Suç duyurusunda, Hanau polis teşkilatının Arena Bar’ın acil çıkış kapısının kilitli olduğunu bildiği iddia ediliyor. Arena Bar’a polis tarafından düzenlenen baskınlar sırasında şüphelilerin kaçmasını engellemek için polis memurlarının acil çıkışın kapatılmasına yönelik talimatta bulunduğu söyleniyor. Bu gibi önlemlerin herkes tarafından bilinen bir uygulama olduğu kaydediliyor.

Güneydoğu Hessen eyaleti polis teşkilatı sözcüsü bu iddiaları “Polis asla acil çıkışların kilitlenmesi veya farklı bir şekilde bloke edilmesine yönelik talimatta bulunmaz. Aksine, bu tür ihlaller tespit edildiğinde, sorumlu mercilere derhal iletilir.” ifadeleri ile yalanladı.

Bu iddialara yönelik Hanau savcılığının açtığı soruşturma Arena Bar sahibine yönelik yürütüldüğü kaydedildi.

Irkçı Terör Saldırısında 9 Kişi Hayatını Kaybetmişti

Almanya’nın Frankfurt kenti yakınlarında bulunan Hanau’da 19 Şubat günü ırkçı T.R. tarafından iki nargile kafeye ve bir büfeye ırkçı saldırı düzenlenmişti.

Saldırıda Mercedes Kierpacz, Sedat Gürbüz, Gökhan Gültekin, Hamza Kurtović, Ferhat Ünvar, Kaloyan Velkov, Vili Viorel Păun, Said Nesar Hashemi ve Fatih Saraçoğlu hayatını kaybetmişti.

T.R., saldırının ardından evine dönerek annesi Gabriele R.’yi öldürdükten sonra intihar etmişti. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler