'Müslüman Mezarlıkları'

Aşağı Saksonya’da Müslüman Mezarlığı Açıldı

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti'nde yer alan Wunstorf kentinde Müslüman mezarlığı açıldı.

Fotoğraf: DİTİB - AA.

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nde yer alan Wunstorf kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Wunstorf Aksa Camisi’nin girişimiyle bir Müslüman mezarlığı açıldı. 800 metrekare arazi üzerine kurulan mezarlıkta, Müslümanların cenazeleri İslami usullere göre defnedilecek.

Wunstorf DİTİB Aksa Camisi Din Görevlisi Adnan İltuş’un Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan açılış töreninde konuşan Wunstorf Belediye Başkanı Rolf-Axel Eberhardt, Türklerin artık bu şehrin bir parçası olduğunu ve açılan Müslüman mezarlığının kapasitesinin dolması durumunda ileride genişletilebileceğini söyledi.

İkili ilişkilerin ve iletişimin önemine işaret eden Eberhardt, “Kiliseye ait bir mezarlığın karşılıklı güvene dayalı diyalogla 800 metrekarelik alanı Müslümanlara tahsis edilmiştir. Mutluluğumu ifade ediyor, emeği geçen herkese iş birlikleri için teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

“Müslüman Mezarlığı Buraya Aitliğin ve Uyumun İşareti”

Hannover Başkonsolosu Gül Özge Kaya, 60 yıl önce Almanya’ya gelen misafir işçilerin beklentilerin aksine Almanya’ya yerleştiğini belirterek “Bu tür Müslüman mezarlıklarının tesis edilmesi ve duyulan ihtiyaç gelecekte artmaya devam edecektir. Tahsis edilen mezarlıkta buraya aitliğin ve uyumun işaretidir.” ifadelerini kullandı.

Wunstorf Kilisesi Papazı Volker Milkowski, insanların birbirlerinden öğrenmesi gereken çok önemli değerlerin olduğunu vurgulayarak Müslüman mezarlığında İslami usullere göre defin işlemlerinin yapılacağını kaydetti. Hannover Dini Danışma Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Köftürcü ve Niedersachsen ile Bremen DİTİB Eyalet Birliği Başkanı Dr. Ali İhsan Ünlü de Müslüman mezarlığının açılışıyla ilgili mutluluklarını dile getirdi.

Mezarlık Açabilme Statüsü

Batı Avrupa’da İslami geleneklere göre gömülme talebi 2000’li yıllara kadar sadece zaten var olan mezarlık alanlarında Müslümanlara ayrılan bölümlerde gerçekleştirilebiliyordu. Bu ülkelerde Müslüman nüfusun sıklıkla yaşadığı yerlerde Müslümanlara ayrılan özel bölümü olan birçok mezarlık mevcut. Müslüman “mezarlık alanları” artmaya devam etse de Müslümanların her anlamıyla kendilerine ait “mezarlıklar”a sahip olması kolay gerçekleşen bir süreç değil.

Almanya’da mezarlık açabilme statüsüne (Alm. “Friedhofsträger”) sahip olmak için, kamu tüzel kişiliğine sahip bir dinî cemaat tanımına sahip olmak gerekiyor. Diğer taraftan Almanya’da İslami cemaatler, kamu tüzel kişiliğine sahip dinî cemaat olarak tanınmadığı için Müslüman mezarlığı açabilmek, sadece yasal istisnalar elverdiği ölçüde mümkün olabiliyor. Dolayısıyla, yerel düzeyde gerçekleştirilen yasal mücadelelerin neticesinde Müslüman mezarlıkları oluşturulabiliyor. Kimi zaman tesis edilen alan “mezarlık” statüsünde değil, belediyelerin Müslüman nüfusa oranla tahsis ettiği “mezar alanı” tanımına sahip oluyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler