'AIE'

Otomatik Bilgi Paylaşımı Başladı: Sonuçları Ne Olacak?

Uzun yıllardır gündemde olan Otomatik Bilgi Paylaşımı başladı. Yürürlüğe giren uygulamanın Avrupa'daki Türkiye kökenlilere etkisi ne olacak?

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın kamu yayın organı Deutsche Welle’nin bu hafta bildirdiği habere göre, uzun yıllardır tartışılan Otomatik Bilgi Paylaşımı (AIE) artık başladı. Türkiye ile Türkiye kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre ve İngiltere arasında Otomatik Bilgi Paylaşımı yürürlüğe girdi.

Türkiye, 2018 yılından itibaren bilgi paylaşımına geçme taahhüdünde bulunmasına rağmen sözleşmeyi uygulamaya başlamamıştı. Son olarak, Alman medyasına daha önce 30 Eylül 2021 itibarıyla uygulamanın başlayacağı yansımıştı. Uygulama, Avrupa’da ikamet eden ve Türkiye’de finansal hesapları bulunan 5 milyon Türkiye kökenli için büyük önem taşıyor.

Otomatik Bilgi Paylaşımı anlaşmasına göre mevcut süreçte Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenlilerin Türkiye’de 2019 ve 2020 yıllarında sağladıkları gelir, kazanç ve finansal bakiyeleri söz konusu ülkelere bildiriliyor. Ayrıca emeklilik, kira, faiz gibi hesap hareketleri de paylaşılan bilgiler arasıda yer alıyor.

Bilgi paylaşımının başlamasıyla birlikte, Almanya’da vergi mükellefi olup Türkiye’deki bir banka hesabında vergilendirilmemiş bir gelire sahip olanların tespit edilecek. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve Ortak Raporlama Standardı (CRS) ile ülkeler arasında hızlı ve etkili bir bankacılık ve vergi verisi paylaşımının da tesis edilmesiyle birlikte vergi kaçırmanın artık pratik olarak mümkün olamayacağı öngörülüyor.

Yanlış Bilgi Verilip Verilmediği Tespit Edilebiliyor

Bu finansal bilgiler daha sonra Federal Vergi Merkezi’ne iletiliyor. Burada toplanan bilgiler, ülkedeki vergi dairelerine aktarılıyor. Son olarak burada, Türkiye tarafından paylaşılan bilgilerle Avrupa’daki vergi beyannamaleri karşılaştırılıyor. Yanlış bilgi verilip verilmediği tespit ediliyor.Buna göre Avrupa’da yaşayıp da Türkiye’de gelirlerini eksik veya hiç bir şekilde bildirmeyenlerin sorunlarla karşılacabilecekleri ifade ediliyor. Vergi dairelerinin kontrol ettiği kişilerde vergi kaçakçılığı tespit etmesi durumundaysa 10 yıl geriye dönük vergi taleplerinin söz konusu olabileceği belirtiliyor. Bu kişiler ise ağır para cezası veya 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Otomatik Bilgi Paylaşımı Süreci

Bu anlaşma vergi kaçaklarını minimize ederek ülkeler arasında vergide şeffaflık sağlanmasını amaçlanıyor. Bilgiler doğrudan bankalar arasında değil, anlaşmaya taraf ülkelerin resmî kurumları arasında paylaşılıyor.

Türkiye Cumhuriyeti vergi makamları, bilgileri ilk olarak Almanya Federal Vergi Bakanlığına (Alm. Bundeszentralamt für Steuern) iletiyor. Bakanlık, devamında verileri hesap sahibinden sorumlu vergi dairesine bildiriyor. Bir sonraki adımda vergi dairesi, verileri mevcut vergi beyannameleri ile karşılaştırıyor. Her şeyden önce, bir banka hesabından elde edilen gelirin daha önce beyan edilip edilmediğini ve rapor edilen hesap bakiyesinin [geçmişteki hesap hareketlerine kıyasla] makul görünüp görünmediğini  kontrol ediliyor. Olağandışı bir tablo gözükmesi halinde, vergi dairesinin ilave tedbirlere başvurabileceği belirtiliyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler