'Batı Şeria'

12 Avrupa Ülkesinden İsrail’e Kınama

12 Avrupa ülkesi Batı Şeria'daki yeni konut inşa planı nedeniyle İsrail'i kınayan bir ortak açıklama yayınladı.

Fotoğraf: Shutterstock.

12 Avrupa ülkesi, işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine 3 bin 144 yeni konut inşa edilmesini onaylamasından dolayı İsrail yönetimini kınadı.

İsrail’i kınayan yazılı ortak açıklama, İspanya, Almanya, Belçika, Danimarka, Fransa, İtalya, Hollanda, İrlanda, Norveç, Polonya, İsveç ve Finlandiya’dan geldi.

“Batı Şeria’daki Konut İnşaatları Durmalı”

Açıklamada, “Batı Şeria yerleşimlerinde yaklaşık 3 bin yeni konut inşaat planını ilerletme kararını uygulamama çağrısı yapıyoruz.” ifadesi kullanıldı.

12 Avrupa ülkesi, açıklamada, “Uluslararası hukuku ihlal eden, iki devletli çözümü gerçekleştirme çabalarını baltalayan ve işgal altındaki Filistin topraklarında yerleşim genişleten politikalara karşı kararlı muhalefetimizi yineliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada ayrıca, İsrail ve Filistin yönetimlerine “iş birliğini geliştirmek ve gerilimleri azaltmak için son aylarda atılan adımları derinleştirmeye devam etme ve karşılıklı güven ve barışı teşvik etme kapsamında gerekli koşulları yaratmak için BM‘nin 2334 sayılı kararının tüm hükümlerinin uygulanması” çağrısı yapıldı.

Rusya’dan Batı Şeria Açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine yeni konut inşa etme planlarının “Filistin topraklarının büyük bölümünün ilhakı olarak değerlendirilebileceğini” söyledi. İsrail’in yerleşim faaliyetlerinin yasa dışı olduğu yönünde pozisyon sergilediklerini vurgulayan Zaharova, şunları kaydetti:

“Bu tür tek taraflı eylemler, BM kararları çerçevesinde hayatta kalabilen ve coğrafi olarak bölünmez Filistin devletinin oluşturulması ile ilgili şansları ve uluslararası toplumun, Filistin ile İsrail arasında siyasi diyaloğun en kısa zamanda yeniden başlatılması için koşulların yaratılması yönündeki çabaları baltalıyor.”

Zaharova, “İsrail hükümetinin, Ürdün Nehri vadisindeki İsrail vatandaşı sayısını 2026’ya kadar iki katına çıkarma yönündeki planları, işgal altındaki Filistin topraklarının büyük bölümünün ilhakı olarak değerlendirilebilir.” şeklinde konuştu.

Batı Şeria’daki Yasa Dışı Yerleşim Birimleri

İsrail yönetimi, 27 Ekim’de işgal altındaki Batı Şeria‘da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine 3 bin 144 yeni konut inşa edilmesini onaylamıştı.

Bu kararla İsrail, Joe Biden’ın ABD Başkanı olmasının ardından ilk kez yasa dışı konut inşasına onay vermiş oldu. İşgal altındaki Batı Şeria’da 250’den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Buralarda 450 bine yakın Yahudi yerleşimci ikamet ediyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler