“NSU 2.0” İmzalı Tehdit Mektupları Davası Görülmeye Başlandı
"NSU 2.0" imzalı tehdit mektuplarını yazmakla suçlanan sanığın davası Frankfurt Bölge Mahkemesinde görülmeye başlandı.
Frankfurt Savcılığı, “NSU 2.0” imzalı tehdit mektuplarıyla ilgili iddianamesini tamamladı. Mektupların yazarı olarak suçlanan 53 yaşındaki sanık, savcılığın açıkladığı üzere hakaret, tehdit ve halkı tahrikle ile suçlanıyor. 120 sayfalık iddianame davanın görüleceği Frankfurt Bölge Mahkemesine sunuldu. Sanık, 3 Mayıs’ta Berlin’de yaşadığı dairede tutuklanmış ve gözaltına alınmıştı. Sanığın, aşırı sağcı terör hücresi “Nasyonal Sosyalist Yeraltı”na (NSU) atıfta bulunan “NSU 2.0” ile imzalanmış bir dizi tehdit mektubu gönderdiği belirtiliyor.
“NSU 2.0” Mektuplarının İçeriği
Sanığın Ağustos 2018 ile Mart 2021 arasında e-posta, faks veya SMS yoluyla toplam 116 mektup yazdığı ve gönderdiği iddia ediliyor. Mektuplarda, sürekli “Heil Hitler” (Tr. Çok yaşa Hitler!) selamı kullanılırken, mektubun yazarının kendisini “SS-Obersturmbannführer” (Tr. SS Yarbayı) olarak adlandırdığı belirtildi.
Mektupların alıcıları arasında sivil vatandaşlar, kamuya mal olmuş kişiler, siyasiler, kamu kuruluşları ve çeşitli kurum yer alıyor. Mektuplarda “çöpler”, “parazitler” gibi ağır sözlü hakaretler veya Türkiye kökenli kişilere yönelik küfürler yer alıyor. Mektuplar ayrıca, “Buradan canlı çıksan senin için iyi olur!” veya alıcıların aile üyelerine yönelik “barbarca ve sadist bir şiddetle katledilecekleri” gibi tehditler içeriyor.
67 Farklı Davada Suçlanıyor
Sanığın, mektuplardaki tehdit unsurunu güçlendirmek için kadın muhatapların kamuya erişilebilir olmayan verilerine de mektuplarında yer verdiği söyleniyor. Savcılık, açıklamasında, “Soruşturma sonucuna göre savcılık sanığın bu bilgilere kendisini bir makam çalışanı gibi göstererek ulaştığını varsayıyor”. dedi. Savcılığa göre, polis memurlarının mağdurlara ait mektuplarda yer verilen verileri elde etme işine karışmış olabileceği şüphesi ise doğrulanmış değil.
Sanık hakkında açılan 67 farklı davada, hakaret, tehditle zorlamaya teşebbüs, tehdit, ölü bir kişinin hatırasını karalama, cezai suçlarla tehdit ederek kamu huzurunu bozma, anayasaya aykırı örgütlerin sembollerini yayma, suça alenen tahrik, halkı isyana teşvik, kolluk kuvvetlerine saldırı, çocuk ve genç pornografisi bulundurma ve ayrıca silah yasasının ihlali gibi çok sayıda suçtan yargılanıyor.
Avukat Seda Başay Yıldız Bir Açıklama Bekliyor
Hessen İçişleri Bakanı Peter Beuth (CDU) ise polisin bu konuda aklandığını düşünüyor. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Hessen polis memurları hiçbir zaman NSU 2.0 tehdit mektupları serisinde gönderen veya suça iştiyak eden olmadılar” dendi. Beuth’a göre, iddianame “anayasal süreçte önemli bir aşama” niteliğinde.
Mektupla tehdit edilenlerden biri olan Avukat Seda Başay Yıldız ise daha fazla açıklamaya ihtiyaç duyuyor ve beklentilerinin karşılanacağı konusunda ise oldukça şüpheci. Almanya’da yaklaşık 3 yıldır tehdit mektupları alan NSU terör örgütü davasının müdahil avukatlarından Başay Yıldız’ın gizli kalması gereken ikametgah adresinin Hessen Eyalet Meclisi üyelerine bildirildiği ortaya çıkmıştı.
Avukat, “Her iki adresin, özellikle de telefonla sorgulanamayacak şekilde ulaşım engeli notu düşülen ikinci adresin nasıl dolaşıma girdiği hâlâ belli değil.” dedi. Başay Yıldız, ilk mektupları aldıktan sonra taşınmış, yeni ikamet adresi polisin ve diğer yetkili kurumların veri tabanlarına erişilemez notuyla işlenmişti.
“Ayrıca, bildiğim kadarıyla, benim durumumda sadece adres bilgisi gibi kişisel veriler talep edilmekle kalmadı. Aynı zamanda bana yönelik mahkumiyet veya soruşturmalarla ilgili de polis veri tabanlarında belirli sorgulamalar yapıldı.” diyen Başay-Yıldız’a göre bu bilgilere telefon üzerinden erişilmesi mümkün değil. Savcının tezinin inandırıcı bulmadığını söyleyen Başay-Yıldız, “Zaten artık hiçbir şekilde gerçeklerin tam olarak açıklığa kavuşturulacağını beklemiyorum.” dedi. (P)