'Düzensiz Göçmenler'

Litvanya, Göçü Engellemek İçin Belarus Sınırına Duvar Örüyor

Litvanya, Belarus'tan gelen göçmen akınını durdurmak için çelik duvar inşaatına başladı. Belarus sınırına duvar ören ilk Avrupa Birliği ülkesi oldu.

Fotoğraf: Shutterstock Değişiklikler: Perspektif.

Litvanya, Belarus sınırında düzensiz göç akınını engellemek için çelik duvar inşaatına başlayan ilk Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke oldu. Avrupa Birliği, Belarus’u, göçmenleri birliğe karşı bir baskı yöntemi olarak kullanarak, Polonya, Litvanya ve Letonya’ya girmeye “yönlendirmekle” suçluyor.

Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko, AB yaptırımları nedeniyle ekonomik zorluk çeken ülkesinin bundan böyle göçmenleri durdurmayacağını açıklamıştı. Bu açıklamadan önce Belarus, AB sınırlarına göçü teşvik etme iddialarını reddediyordu.

Bu açıklamanın akabinde 3 AB ülkesi harekete geçti. Litvanya geçen hafta sınırlarına çelik duvar inşaatına başladığını açıklamıştı. Şu anda ise neredeyse 3 buçuk metrelik duvarın üzerine yarım metrelik dikenli tel konulma işleminin sürdüğü belirtildi. Litvanya’nın Eylül 2022 tarihine kadar duvarın 500 kilometresini inşa etmek için bütçesinden 152 milyon avro ayırdığı belirtiliyor.

Litvanya, Letonya ve Polonya Beraber Hareket Ediyor

Yaklaşık 2 ayı aşkın süredir Belarus‘un komşu ülkelerindeki sığınmacı gerginliği nedeniyle Letonya, Litvanya ve Polonya daha öncesinde sınırlarına tel örgü çekmeye başlamıştı.

Polonya, göçmenler için “yapay bir rota oluşturmakla” suçladığı Belarus’un, Rusya’nın da desteğiyle Afganistan ve Irak gibi Orta Doğu ülkelerinden sığınmacıları kendi ülkesine getirdiğini ve bunlar üzerinden AB’yi istikrarsızlaştırmaya çalıştığını iddia ediyor.

İki ülke arasında sıkışan sığınmacıların soğuk hava koşulları ve yetersiz beslenme nedeniyle zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiği son 2 ayda, bu sebeplerle yaklaşık 10 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.​​​​​​​​​​​​​​ (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler