'Dünya Gönüllüler Günü'

Türkiye Kökenlilere Federal Almanya Liyakat Nişanı Verildi

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Dünya Gönüllüler Günü çerçevesinde düzenlediği törende aralarında Türkiye kökenlilerinde bulunduğu 15 kişiye Liyakat Nişanı verdi.

Fotoğraf: Gero Breloer - Almanya Cumhurbaşkanlığı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, 3 Aralık’ta 15 kişiye Federal Almanya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı verdi. Nişan siyasi, ekonomik, kültürel, manevi ve fahri alanlarda üstün başarı gösterenlere veriliyor.

Nişanla ödüllendirilen 8 kadın ve 7 erkek, mültecilere yardım faaliyetleri, göçmenlerin entegrasyonu, kadın hakları, dinler arası diyalog ve daha iyi eğitim fırsatları oluşturma alanlarındaki katkıları için Cumhurbaşkanı Steinmeier tarafından Bellevue Sarayı’nda ağırlandı. Nişanların takdimi, 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü sebebiyle “Göçmen Toplumuna Adanmışlık” başlığı altında gerçekleştirildi. 

Liyakat Nişanı Verilen Türkiye Kökenliler

Gönüllü çalışmaları takdir edilen 15 vatandaş arasında 3 Türkiye kökenli kişi bulunuyor.

Derviş Hızarcı

Dindar bir Müslüman ve genç Müslümanlar için simgesel bir isim olan Derviş Hızarcı, “Antisemitizme Karşı Kreuzberg Girişimi”nin (KIgA) başkanlığını yürütüyor. KIgA, Müslümanlar ve Yahudiler arasındaki diyalogda saygın bir kurum olarak,  Yahudi karşıtlığının pedagojik incelenmesi için yenilikçi kavramlar geliştiriyor. Hızarcı, aynı zamanda dini açıdan gerekçelendirilmiş aşırılık ve antisemitizm konularına dair çalışmalar gerçekleştiriyor ve federal hükûmet organlarına danışmanlık yapıyor.

Prof. Dr. Yasemin Karakaşoğlu

Prof. Dr. Yasemin Karakaşoğlu, kültürlerarası eğitim alanında çalışan bir eğitim bilimci. Prof. Karakaşoğlu, 2000 yılında tamamladığı Müslüman genç kadınların dindarlığı hakkındaki doktora teziyle Augsburg Bilim Ödülü’ne layık görülmüştü. Almanya’daki göç kökenli toplulukların erken dönem bir temsilcisi olarak, Müslümanların Almanya’daki sosyal ve siyasi katılımını savunuyor. Karakaşoğlu, kendisini herkesin iyi bir şekilde bir arada yaşamasına katkıda bulunmak isteyen bilimsel ve sosyal bir köprü kurucu olarak tanımlıyor. Müslüman din insanlarının ve gönüllülerinin Almanca dilinde eğitilmesi amacıyla faaliyet gösteren Islamkolleg Deutschland’ın bilimsel danışma kurulu üyesi olan Karakaşoğlu, aynı zamanda Almanya’nın ilk ve en eski dokümantasyon merkezi ve göç müzesi olan DOMiD‘de görev alırken ve Göç Konseyinin (Alm. Rat für Migration e.V.) başkanlığını yürütüyor.

Turgay Tahtabaş

Almanya’da 25 yıldır temizlik hizmetlisi olarak çalışan, daha sonra kendi çocuklarının aldığı eğitimin, uyum ve başarı için ne kadar önemli olduğunu görüp özellikle göçmen çocuklara yönelik eğitim merkezlerini yaşama geçiren Turgay Tahtabaş, Essen şehrindeki entegrasyon ve kültürler arası faaliyetlerinde öne çıkan biri. Göçmen kökenli çocukların dil seviyelerinin iyileştirilmesine ve okuma ve heceleme becerilerinin teşvik edilmesine yardımcı oluyor. Bilhassa anaokulundan liseye kadar çocukları desteklemekte. Tahtabaş, son olarak, pandemi döneminde desteğe ihtiyaç olan çocuklara yardımı hedef alan “Korona Evde Eğitim Hattı”nı (Alm. Corona-Homeschooling-Hotline) kurdu.

Steinmeier: “Toplumdan Dışlanmayı Tersine Çeviriyorsunuz”

Takdim konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Steinmeier, Dünya Gönüllülük Günü hasebiyle nişan sahiplerinin gerçekleştirdiği çalışmaların Almanya için önemini vurguladı: “Bildiğiniz üzere birçoğunuz kendi mülteci veya göç geçmişinizi yanınızda getiriyorsunuz. Ama yaptığınız katkılar sayesinde, toplumdan dışlanma dinamiğini adeta tersine çeviriyorsunuz: Gönüllüler ve bu ülkenin kararlı vatandaşları olarak, göçmenler ve onların soyundan gelenlere dair bu alandaki boşluğu dolduruyorsunuz. Onları bu yeri almaya ve doldurmaya teşvik ediyorsunuz. Ve bunu yaparak, göçmen toplumumuzu değiştiriyorsunuz; içeriden değiştiriyorsunuz.”

Yaptıkları katkıların çığır açıcı olduğunu yineleyen Steinmeier, bu çok çeşitli faaliyetler sayesinde Almanya’nın göçmen kökenli bir ülke olarak tanımlanmasını gerçeğe dönüştürüldüğünü ifade ederek nişan alanlara hizmetleri için teşekkür etti. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler