'Uygur Türkleri'

İsveç Pekin’deki Kış Olimpiyatları’na Katılmama Kararı Aldı

İsveç hükûmeti, Pekin'de yapılacak 2022 Kış Olimpiyatları'na katılmayacak.

İsveç Spor Bakanı Anders Ygeman, Pekin’de gerçekleştirilecek 2022 Kış Olimpiyatları’na hükûmet olarak katılmayacaklarını açıkladı.

İsveç Kararın Gerekçisi Açıkladı

Bakan Ygeman, ülkenin resmi haber ajansı TT’ye yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgını nedeniyle hükûmetten hiçbir yetkilinin Pekin’de yapılacak olimpiyata gitmeyeceğini söyledi.

Bunun siyasi ve diplomatik bir boykot olmadığını belirten Ygeman, “İsveç’in Çin’e karşı eleştirilerini diplomatik ve siyasi kanallardan iletiyoruz. 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’na da Kovid-19 nedeniyle katılmadık.” ifadelerini kullandı.

2022 Kış Olimpiyat Oyunları, 4-24 Şubat’ta Çin’in başkenti Pekin’in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

2022 Kış Olimpiyatları’na “Diplomatik Boykot”

ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya, Çin’in Uygur Türklerine yönelik uygulamaları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Pekin’deki 2022 Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulayacağını açıklamıştı. Ardından, Japonya resmî olarak “boykot” tavrını açıklamadan organizasyona hükûmet üyesi ve temsilcisi göndermeme kararı almıştı. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ise şubat ayında yapılması planlanan Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulamayı düşünmediklerini bildirmişti.

Aralık 2021’in son günlerinde açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, Pekin’deki Olimpiyat oyunlarına katılmayacağını deklare etmişti. Baerbock, bu kararının Alman hükûmetinin resmî tutumu değil,  kişisel olduğunu söylemişti. Baerbock, ayrıca, Çin’i ekonomik ve diplomatik olarak zor durumda bırakacak bir talep olan, zorla çalıştırmayla elde edilen ticari mallar için Avrupa Birliği (AB) çapında gerçekleştirilmesi planlanan ithalat yasağı çağrısını desteklediğini duyurmuştu.  (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler