'Avrupa Parlamentosu'

Pekin Kış Olimpiyat Oyunları İçin Siyasi ve Diplomatik Boykot Kararı

Avrupa Parlamentosu, şubat ayında Pekin'de gerçekleşecek Kış Olimpiyatları'na yönelik siyasi ve diplomatik boykot talep ediyor.

Fotoğraf: @Pierre-Olivier / Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, insan hakları uygulamalarını gerekçe göstererek Çin’e yaptırım uygulanması ve Pekin Kış Olimpiyat Oyunları’nın siyasi ve diplomatik olarak boykot edilmesi istenen karar tasarısını kabul etti.

Boykot Kararının Gerekçeleri

Parlamentonun Strazburg’daki oturumunda 46 aleyhte oya karşı 585 oyla kabul edilen karar tasarısında AB Komisyonu, AB Konseyi ve AB üyesi ülkelerden Pekin 2022 Kış Olimpiyatları için devlet görevlileri ve diplomatlara yapılan davetlerin geri çevrilmesi istendi.

Gerekçe olarak “Çin hükûmetinin Hong Kong, Macao, Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Tibet ve diğer yerlerde insan hakları konusunda doğrulanabilir bir gelişme sergilememesi” gösterildi.

Hong Kong’da ifade, toplanma ve basın özgürlüğünde gerileme bulunduğu, bu durumun kınandığı belirtilen karar tasarısında, Hong Kong’daki tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Tasarıda, insan hakları ihlallerinde rolü bulunduğu tespit edilen Hong Konglu ve Çinli yetkililerle şirketlere yönelik yaptırım uygulanması talep edildi.

Diğer Ülkelerin Boykot Kararı

ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya, Çin’in Uygur Türklerine yönelik uygulamaları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Pekin’deki 2022 Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulayacağını açıklamıştı. Ardından, Japonya resmî olarak “boykot” tavrını açıklamadan organizasyona hükûmet üyesi ve temsilcisi göndermeme kararı almıştı. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ise şubat ayında yapılması planlanan Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulamayı düşünmediklerini bildirmişti. 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, Pekin’deki Olimpiyat oyunlarına katılmayacağını duyurmuştuBaerbock, bu kararının Alman hükûmetinin resmî tavrı değil,  kendisine ait olduğunu belirtmişti. Son olarak; İsveç Spor Bakanı Anders Ygeman, Pekin’de gerçekleştirilecek 2022 Kış Olimpiyatları’na hükûmet olarak katılmayacaklarını açıkladı.

Kazakistan’daki Olayları Araştırma Çağrısı

Parlamentoda Kazakistan ile ilgili kabul edilen karar tasarısında da güvenlik güçleri tarafından göstericilere, medya çalışanlarına ve aktivistlere karşı güç kullanımı da dahil olmak üzere işlenen temel özgürlükler ve insan hakları ihlalleri kınandı.

Krize barışçıl çözüm çağrısında bulunan vekiller, hak ihlalleriyle ilgili uluslararası incelemeye açık tarafsız ve şeffaf bir soruşturma başlatılması için AB Komisyonu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve üye ülkelerden Kazakistan’a baskı yapmalarını istedi.

Vekiller, 2 Ocak 2022’de Kazakistan’da barışçıl protestoların başlamasının ardından meydana gelen olayları tüm yönleriyle araştırmak için Kazakistan makamlarının onayıyla Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Birleşmiş Milletler (BM) ile iş birliği içinde uluslararası bir misyon kurulması çağrısında bulundu. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler