'Düzensiz Göçmenler'

İtalya Sahil Güvenliğinden Düzensiz Göçmen Açıklaması

İtalya Sahil Güvenliği, gerçekleştirdiği operasyonda denizde terk edilmiş 573 düzensiz göçmeni kurtardığını açıkladı.

Fotoğraf: İtalya Sahil Güvenliği (Guardia Costeira). Değişiklikler: Perspektif.

İtalya Sahil Güvenlik ekipleri, İyon Denizi’nde İtalyan arama kurtarma bölgesinde (SAR) iki balıkçı teknesindeki 573 düzensiz göçmeni kurtardı.

Sahil Güvenlik Biriminden Açıklama

İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan 22 Şubat’ta yazılı açıklamada, ülkenin güneyindeki Kalabriya bölgesinin 70 mil açığında, olumsuz hava koşullarında denizde terk edilen aşırı yüklü iki balıkçı teknesinde zor durumdaki düzensiz göçmenlerin, sahil güvenlik ekiplerinin gece saatlerinde düzenlediği operasyonla kurtarıldığı bildirildi.

Diciotti Sahil Güvenlik gemisine alınan 59’u refakatsiz çocuk 573 göçmenin, Augusta Limanı’na götürüldüğü belirtilen açıklamada, kurtarma operasyonu sırasında balıkçı teknelerinde bir göçmenin cesedinin de bulunduğu kaydedildi.

Akdeniz’deki Düzensiz Göç Akını

İtalya İçişleri Bakanlığının verilerine göre, yılbaşından bu yana 4 bin 702 göçmen denizi geçerek İtalya’ya ulaştı. Bu sayı geçen yıl aynı dönemde 4 bin 151 olarak kayıtlara geçmişti. İtalya’ya, 2021 boyunca deniz yoluyla 67 binden fazla göçmen gelmişti.

Akdeniz’in İtalya, Malta ve Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika’dan Avrupa’ya geçişte sık kullanılan düzensiz göç rotalarından biri olarak öne çıkıyor. Sonbahar ve kış aylarında deniz ve hava koşullarının iyi seyrettiği günlerde söz konusu güzergahta göç hareketliliği yoğunlaşıyor.

AB yetkilileri, Orta Akdeniz’de Ocak 2021’den Kasım 2021’e kadar 55 bin sınır geçişinin gerçekleştiğini bildirmişti. Ekim 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 85 ve 2019’dan yüzde 186 daha fazla olmak üzere 6 bin 240 yasa dışı geçiş olduğunu açıklamıştı. Ekim ayındaki bu artışı anlamlı kılan bir gelişme ise deniz yoluyla doğrudan Türkiye’den İtalya’ya gelen göçmenlerin artması.

Bu rotadaki göçmenler başlıca Bangladeş, Mısır ve Tunus’tan geliyor. Aynı açıklamada, çoğunlukla Libya üzerinden gelen Mısırlı göçmenlerin sayısının 2021’de arttığı ve bu rotadaki en kalabalık üçüncü grup olduğuna dikkat çekilmişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler