'Batı Balkanlar'

Siyasi Kriz İçindeki Bosna Hersek’in AB Aday Ülke Statüsü Talebi

Bosna Hersek’ten Avrupa Birliği'ne adaylık statüsünün değerlendirilmesi talebi iletildi.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Bosna Hersek Devlet Başkanlık Konseyi Hırvat Üyesi Zeljko Komsiç, Avrupa Birliği liderlerine Bosna Hersek’in aday ülke statüsünün değerlendirilmesi için resmî talep gönderdi.

AB Adaylık Süreci Hızlandırılıyor

Komsiç, Avrupa Birliği’ne aday statüsü almasının Bosna Hersek’in güvenliğini ve egemenliğini güçlendireceğine dikkat çekerek, uygulamada herhangi bir özel prosedür ifade etmemekle birlikte, jeopolitik eğilimler göz önüne alındığında tam üyeliğe giden süreci hızlandırmak için uygun bir yol olduğunu ifade etti.

Komsiç, mektubu Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun komşuluk politikası ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi’ye gönderdi.

Aday Ülke Statüsü

Komsiç, mektupta, Rusya’nın askeri potansiyelini kullanarak Ukrayna’yı işgal etmeye çalıştığı bu günlerde, Batı Balkanlar’ın Avrupa’nın bir parçası olduğuna dair açık bir işaret görmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu belirterek, “Avrupa’daki tüm siyasi ve güvenlik durumları göz önünde bulundurarak sizden Bosna Hersek’e Avrupa Birliği kurumları içinde aday statüsü verilmesi olasılığını değerlendirmenizi istiyorum.” diye yazdı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlık Konseyi’nin Sırp üyesi Milorad Dodik, Şubat ayında, Avrupa Birliği’nden (AB) yaptırım kararı çıkması durumunda Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nin, Bosna Hersek Federasyonu kalkınma projelerine desteğini çekeceğini açıklamıştı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler