'Almanya'

Halle Saldırganı Hakkında Verilen Ceza Hukuka Uygun Bulundu

9 Ekim 2019’da Halle kentindeki bir sinagog ve döner büfesi önünde 2 kişinin hayatını kaybettiği katliamı gerçekleştiren saldırganın cezası kesinlik kazandı.

Fotoğraf: @ArTono - Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’da Federal Mahkeme (BGH) aşırı sağcı saldırganın 9 Ekim 2019’da bir sinagog ve döner dükkanı önünde gerçekleştirdiği, ölüm ve yaralanmalara sebebiyet veren saldırıyla ilgili iki müdahil davacının açtığı temyiz başvurusunu karara bağladı. Mahkeme, Halle Saldırısı’nı gerçekleştiren fail hakkında verilen müebbet hapis cezasının hukuka uygun olduğuna hükmetti.

Temyiz Başvurusu Reddedildi

Saldırganın olay yerine gelen polislerle giriştiği çatışmada, polis memurlarından birinin yanında temyiz başvurusunda bulunan müdahil davacılardan biri vardı. Naumburg’daki mahkeme, sağcı teröristin davacıyı hedef alarak ateş ettiğini tespit etmedi. Temyiz başvurusunda bulunan diğer davacı ise tramvaydan inerken o sırada arabayla olay yerinden kaçmakta olan Stephan Balliet’nin sürdüğü otomobilin aynasının kendisine çarpması sonucu yaralanmıştı. Bu davacının başvurusu ise, Yüksek Bölge Mahkemesi tarafından yalnızca ihmal ile yaralama olarak değerlendirilmişti.

Müdahil davacılar sanığın kendilerine yönelik de cinayete teşebbüs ile hüküm giymesini istiyordu. Ancak Karlsruhe şehrinde bulunan yüksek mahkeme, iki müdahil davacının yaralanması ile ilgili verilen kararlarda yasal bir hatanın olmadığına hükmederek sanık hakkında müebbet hapis cezası veren Naumburg Yüksek Bölge Mahkemesinin kararını hukuka uygun buldu. Federal Mahkemenin 12 Ekim 2022 tarihli söz konusu kararıyla saldırganın müebbet hapis cezası kesinleşmiş oldu.

21 Aralık 2020 tarihinde Naumburg Yüksek Bölge Mahkemesi, sağcı terörist Stephan Balliet’yi müebbet hapis cezasına çarptırmış ve ardından iki cinayet suçu, birden fazla sayıda cinayet teşebbüsü suçları ve diğer suçlardan ihtiyati tutuklama kararı almıştı.

Saldırı Nasıl Gerçekleşmişti?

Saldırgan, 9 Ekim 2019’da ibadethanede bulunan herkesi öldürmek için Halle şehrindeki sinagoga girmeye çalışmıştı.  28 yaşındaki Stephan Balliet, saldırısını kaskındaki kamerasıyla kaydetmiş, kendisi de saldırının ardından yaralı olarak ele geçirilmişti. Sinagogu hedef alan saldırgan, Yahudiler için yılın en kutsal günü olan Yom Kippur (Kefaret günü) sırasında yaklaşık 80 kişinin bulunduğu sinagoga girmek istemiş ancak bunu başaramamıştı. Olayın devamında yoldan geçen 40 yaşındaki Jana L.’yi ve daha sonra bir döner dükkanına girerek 20 yaşındaki Kevin S.’yi öldürmüştü.

Saldırganın Manifestosu

Saldırganın bir cami ile sol gruba ait bir binaya saldırı planladığı da ortaya çıkmıştı. Irkçı saldırganın internette yayımladığı manifestoda, “Öncelikle daha az korunan bir cami ya da solculara ait bir antifa ‘kültür’ merkezine baskın yapmayı planlamıştım.” ifadesini kullanmıştı.

Irkçı saldırgan, yayımladığı manifestoda, Avrupa’ya her gün mülteciler gelmeye devam ettiği için camideki muhtemel kurbanların bir anlam taşımadığını ancak Yahudi öldürmenin buna değeceğini düşündüğünü belirtmişti. Irkçı katil manifestosunda, “dindar olmayan” Yahudilerin de dinî günde sinagogda olacağını savunarak, Yahudiliğin en kutsal günü olan Yom Kippur’u (Kefaret Günü) saldırı için kasıtlı olarak seçtiğini vurgulamıştı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler