'Düzensiz Göç'

İspanya’ya Düzensiz Göçmen Akını Artarak Devam Ediyor

İspanya'ya gelen düzensiz göçmenlerde son yıllarda görülen artış bu yıl da devam etti.

Görsel: Shutterstock.

İçişleri Bakanlığı açıklamasına göre, 1 Ocak-15 Nisan’da ülkeye gelen düzensiz göçmenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artarak 9 bin 317 oldu.

Düzensiz Göç Odağı Olarak Kanarya Adaları

Düzensiz göçmenlerin 8 bin 145’i deniz yoluyla İspanya’ya geldi. Ülkenin güney batısındaki Kanarya Adaları’na gelenlerin sayısı 6 bin 359 olarak hesaplandı. Kuzey Afrika kıyılarından Kanarya Adaları’na gelen göçmenlerin sayısında bir yıl öncesine oranla yüzde 60 artış olması dikkati çekti.

Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi FRONTEX, 2021 yılında yapılan yasa dışı geçişlerin önceki yıllara göre arttığını açıklamıştı. Batı Afrika rotasında, Kasım 2021 itibarıyla toplam tespit sayısı 2020’ye göre yüzde 46 ve 2019’a kıyasla yüzde 1020 artışla 16 bin 710’a ulaştı. Sadece Ekim 2021’de 3515 geçiş tespit edildi. Bu rotadaki göçmenlerin çoğu Fas ve Sahra Altı Afrika ülkelerinden geldi.

Son yıllarda Kuzey Afrika kıyılarından Kanarya Adaları’na doğru düzensiz göçte ciddi artış görülüyor. Batı Afrika ülkelerinden gelen çok sayıda mülteci Kuzey Afrika’dan Kanarya Adaları’na geçmeye çalışıyor. 

İspanya’nın Afrika’daki Toprakları

İspanya’ya kara yolundan düzensiz göçün en yoğun olduğu yerler ise Fas sınırındaki Melilla ve Ceuta şehirleri olarak belirtildi. Göçmen akınını durdurabilmek için Fas ile ilişkilerini güçlendirme kararı alan İspanyol hükûmeti, Batı Sahra sorunundan dolayı yaklaşık 10 ay süren diplomatik krizi sonlandırıp, bu ülkeyle ikili anlaşmalarını nisan ayı başında yürürlüğe sokmuştu.

İçişleri Bakanlığının verilerine göre İspanya’ya 2020’de 42 bin 97, 2021’de ise 41 bin 945 düzensiz göçmen geldi. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler