'Birleşik Krallık'

Birleşik Krallık Başbakanlık Ofisinin BAE Tarafından Dinlendiği Öne Sürüldü

Birleşik Arap Emirlikleri'nin bir İsrail firması tarafından geliştirilen Pegasus yazılımını kullanarak Birleşik Krallık Başbakanlık Ofisini dinlediği ileri sürüldü.

Fotoğraf: mundissima / Shutterstock.com

Kanada’nın Toronto Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren ve siber güvenlik uzmanlarından oluşan Citizen Lab adlı bir araştırma grubu, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Birleşik Krallık Başbakanlık Ofisini dinlediği iddia etti.

Bilgi ve iletişim teknolojileri, insan hakları ve küresel güvenlik konularında çalışan Citizeb Lab tarafından yapılan açıklamada, “2020 ve 2021’de resmî İngiliz ağlarında birden fazla şüpheli Pegasus casus yazılım vakasını gözlemlediğimizi ve bunları Birleşik Krallık hükûmetine bildirdiğimizi teyit ederiz.” ifadesi kullanıldı.

Bu yerler arasında Başbakanlık Ofisi ve Dışişleri Bakanlığının da olduğu belirtilen açıklamada, “Dışişleri Bakanlığıyla ilgili şüpheli vakalar, BAE, Hindistan, Kıbrıs (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) ve Ürdün’le eşleştirdiğimiz Pegasus operatörleriyle bağlantılı. Birleşik Krallık Başbakanlık Ofisindeki şüpheli vaka ise BAE’yle eşleştirdiğimiz bir Pegasus operatörüyle bağlantılı.” ifadesine yer verildi. Ancak araştırmacılar, casus yazılımın hedefindeki kişileri belirleyemediklerini kaydetti.

Pegasus’u üreten İsrail firması NSO Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, iddiaları yalanlayarak kendilerinin Citizen Lab ve Uluslararası Af Örgütü tarafından siyasi olarak hedef alındıklarını savundu.

Almanya da Satın Almıştı

Daha önce de Alman Federal Kriminal Dairesinin, şüphelileri izlemek için NSO Group adlı şirketin ürettiği Pegasus isimli tartışmalı casus yazılımını 2019’da büyük bir gizlilik içinde satın aldığı iddia edilmişti. Alman Die Zeit gazetesinde yer alan haberde, Almanya İçişleri Bakanlığına bağlı Alman Federal Kriminal Dairesinin (BKA), ciddi yasal endişelere rağmen İsrailli şirket NSO Group ile 2019’da bir sözleşme imzaladığı öne sürülmüştü.

Haberde, NSO Group’un, Pegasus’u dünyanın dört bir yanındaki polis ve istihbarat teşkilatlarına sattığı hatırlatılarak, söz konusu yazılımın akıllı telefonlarda eş zamanlı bilgileri alabildiği, konuşmaları kaydedebildiği, konum verilerini okuyabildiği, kamerayı gizlice etkinleştirebildiği ve sohbet yazılımlarının şifrelerini kırabildiği vurgulanmıştı.

10 Ülkede Kullanılıyor

Temmuz 2021’de Die Zeit ve Süddeutsche Zeitung gazeteleri dahil olmak üzere Uluslararası Af Örgütü ve uluslararası gazeteciler konsorsiyumu Forbidden Stories iş birliğinde ve 17 medya kuruluşunca yürütülen araştırmada, İsrail merkezli NSO Group’a ait casus yazılım Pegasus’un, küresel çapta yaygın ve kötü amaçlar için kullanıldığı iddia edilmişti.

Afrika’dan Avrupa’ya en az 10 ülke hükûmetinin NSO Group’un müşterisi olduğu ve casus yazılımın aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükûmetlere satıldığı savunulmuştu. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler