'BAYRAM 2022'

Almanya’da Aileler Bayramda Okullardan İzin Alabilir mi?

Bayram arefesinde akıllara gelen "Almanya’da aileler ramazan bayramı nedeniyle çocukları için okullardan izin alabilir mi?" sorusuna cevap aradık.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Göç ile birlikte Almanya sadece Hristiyanların yaşadığı bir ülke olmaktan çıkıp, Müslümanların yaşam gerçekliklerinin de yer aldığı bir ülkeye dönüştü. Bu yaşam gerçeklikleri arasında dinî bayramlarda Müslüman öğrencilerin tatil alması da var.

Almanya’da dinî tatil günleri düzenlemesi tamamen eyaletlerin sorumluluğu altına giriyor. Bu nedenle eyaletler arasında dinî tatil düzenlemeleri konusunda değişiklikler mevcut. Genel olarak belirli dinî gruplar belirli kutsal günlerinde izin kağıdı imzalayıp çocukları için tatil talebinde bulunma haklarına sahipler. Bu dinî bayramın bir günden uzun sürmesi durumunda izin sadece bayramın ilk günü için geçerli. Tatil izin talebinin yazılı olarak önceden sınıf öğretmenine ya da okul müdürüne iletilmesi gerekiyor.

Dilekçeyle İzin Alınabilen Eyaletler

Almanya’da 16 eyaletin 11’inde ramazan ve kurban bayramlarında bir dilekçe vererek okuldan izin almak mümkün. Buna göre en fazla Türkiye kökenli nüfusa sahip Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti başta olmak üzere, Hessen, Saksonya, Aşağı Saksonya, Sachsen-Anhalt, Brandenburg, Baden-Württemberg, Saarland, Bavyera, Rheinland-Pfalz ve Schleswig-Holstein’ın içinde bulunduğu 11 eyalette bayram için dilekçe vererek izin alınabiliyor.

Üç Eyalette İslami Bayramlar Hristiyan Bayramlarla Eşdeğerde

Bremen, Hamburg ve Berlin’deki düzenlemelere göre Müslümanların dinî bayramları Hristiyanların bayramları ile eşdeğerde. Bremen’de İslami bayramlar Tatil Kanunu’nda yer alırken, Berlin’de Müslüman öğrenciler bayramlarda dinî sebeplerden dolayı izinli olarak kayda geçiyorlar. Hamburg’da ise öğrencinin bayram sebebi ile derse katılamayacağını bildirmesi yeterli oluyor.

Mecklenburg-Vorpommern ve Thüringen eyaletinde konuyla ilgili henüz herhangi bir yasal düzenleme olmadığı için eyaletlerdeki okullar İslami bayram konusunda kendileri karar veriyorlar. (P)

“Avrupa’da Okul, Çocuk ve Ramazan” konulu 301. sayımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler