'Şiddet'

“Her Gün 4 Kişi Irkçı ya da Antisemitist Şiddet Mağduru Oluyor”

Almanya'da her gün en az 4 kişi ırkçı, aşırı sağcı ya da Yahudi karşıtı şiddet olaylarından maruz kalıyor ve mağdur oluyor.

Fotoğraf: Pradeep Thomas Thundiyil / Shutterstock.com

Almanya’daki Sağcı, Irkçı ve Yahudi Karşıtı Şiddet Mağdurları için Danışma Merkezleri Derneği (VBRG) Yönetim Kurulu Üyesi Robert Kusche, Almanya’da her gün en az 4 kişinin ırkçı veya Yahudi aleyhtarı şiddetin mağduru olduğunu söyledi.

2021’de Şiddet Olayları Arttı

Berlin’de, açıklamalarda bulunan Kusche, geçen yıl aşırı sağcı, ırkçı ve Yahudi aleyhtarı şiddetin artış gösterdiğini belirterek, 2021’de kendilerinin 1830 ırkçı ve Yahudi aleyhtarı saldırıyı kaydettiklerini söyledi.

Kusche, Almanya’daki sağcı şiddet konusunda endişeli olduklarına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

“2021’de aşırı sağcı, ırkçı ve Yahudi aleyhtarı şiddeti artış gösterdi. Geçen yıl, 5 cinayet gördük. Her gün en az 4 kişi, ırkçı veya Yahudi aleyhtarı şiddetin mağduru. Aşırı sağcı şiddet nedeniyle öldürülen insanlar ve çok sayıda vaka görüyoruz, ülkenin doğusu başta olmak üzere tüm Almanya’yı tarıyoruz. Sadece 9 eyalette bir yılda 1300 vaka kaydettik. İnsanlar, nefret suçu motivasyonu, ırkçılık ve antisemitizm nedeniyle saldırıya uğruyor. Bu, insanlar ve mağdurlar için korkunç. Gerçekten çok endişeliyiz.”

Yaşadıkları ana zorluklardan birinin özellikle devlet kuruluşlarını daha iyi izleme konusu olduğuna işaret eden Kusche, “Resmi rakamlar daha iyi olmalı çünkü hâlâ bizimkilerden daha düşük. Bağımsız bir izleme yapıyoruz. Sadece iyi bir izlemeyle Almanya’da ırkçılığa karşı etkili programlar geliştirebiliriz.” dedi.

“Durumu İyileştirmek İçin İşleri Gerçekten Hızlandırmak Gerekiyor”

Kusche, sadece son 3 yılda ırkçılık ve antisemitizm nedeniyle 17 cinayet yaşandığını aktararak, şunları kaydetti:

“Göçmen topluluğunun korkmasını tamamen anlıyoruz ve Alman hükûmetinin bu konuda daha fazlasını yapması gerektiğini söyleyerek onları destekliyoruz. Hâlihazırda bazı iyileştirmeler görüyoruz. Alman hükûmetiyle zaten Alman İçişleri Bakanı’nın 10 maddelik bir planı olduğunu ifade ettim. Siyasi sürecin genellikle zamana ihtiyacı olduğunu da biliyoruz ve sonunda mağdur olan insanları ya da göçmen oldukları için bir sonraki kurban olmaktan korkanları anlayabiliyorum. Nefret suçları, ırkçılık ve antisemitizm ile mücadelede durumu iyileştirmek için işleri gerçekten hızlandırmak gerekiyor.”

Irkçı Şiddet Karşısında Ne Yapılmalı?

Hanau şehrinde Şubat 2020’de gerçekleşen ırkçı saldırıda yaralanan ve kardeşini kaybeden Said Etris Haşimi de yaptığı açıklamada, özellikle Almanya’daki tüm aşırı sağcı suçlara bakıldığında ırkçı şiddet konusunda endişeli olduğunu söyledi.

Aşırı ağcı şiddette muazzam bir artış görüldüğünü ve buna karşı harekete geçme zamanı olduğunu belirten Haşimi, şu ifadeleri kullandı:

“Alman hükûmeti, ilk kez aşırı sağcılığa karşı 10 maddelik bir eylem planı başlattı. Bunun çok geç kalınmış bir adım olduğunu söyledim. Bu konsept veya eylem planı, henüz mükemmel değil. Bu atılması gereken ilk adım ve federal içişleri bakanının aşırı sağcıları nasıl çökertmek istediğini görmeliyiz. Federal hükûmetin sonunda aşırı sağın sistemimizdeki en büyük güvenlik açığı olduğunu kabul etmesi iyi ve doğrudur. Şimdi bunu ele almanın zamanıdır.”

Haşimi, Kovid-19 salgınının patlak vermesinden bu yana geçen iki yılda “korona inkarcılarının” aşırı sağ üzerinde güçlü bir etki kazanmayı başardığını söyleyerek, “Bu bazı insanları endişelendiriyor çünkü kimse bunun nereye gittiğini bilmiyor.” dedi. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler