'Arakan'

Arakan Çalıştayı Saraybosna’da Gerçekleştirildi

Hasene derneği tarafıdan 6-7 Mayıs tarihlerinde Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da gerçekleştirilen Arakan çalıştayı, konunun uzmanı isimleri bir araya getirdi.

Hasene derneği, Arakan’da yaşanan sorunlara ve çözüm yollarına dikkat çekmek için gerçekleştireceği konferans öncesi bir çalıştay gerçekleştirdi.  “Rohingya Krizi: Sırada ne var?” başlıklı çalıştaya konunun uzmanı isimler katılım sağladı.

2023 yılında yine Bosna Hersek’te gerçekleştirilecek olan ikinci Arakan konferansına hazırlık mahiyeti taşıyan çalıştayda uluslararası düzeyde akademisyenler, siyasetçiler, aktivistler ve konunun uzmanı katılımcılar söz aldı. “Rohingya Krizi: Sırada ne var?” üst başlığında yapılan çalıştayda; Arakan Komisyon Başkanı Muhammet Turhan, emekli general Mahfuzur Rahman (Bangladeş), Arakan Rohingya Ulusal Örgütü Başkanı Nurul İslam, Eski İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Seweryn Antoni O”zdowsky (Avustralya), Graham Thom (Uluslararası Af Örgütü), uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. CRM Abrar, Dr. Habib Siddiqui ve IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün birer konuşma yaptı. Çalıştayın ardından Saraybosna Bildirisi yayınlandı.

“Maksadımız, Uluslararası Düzeyde Farkındalık Oluşturmak”

Hasene Başkanı Mesud Gülbahar Arakan çalıştayını değerlendirdi. Mazlum ve mağdurların yanında olduğunun altını çizen Gülbahar, “Arakan konferansı ve çalıştayını Arakan’da yaşanan katliamı topluma duyurmak ve uluslararası düzeyde bir farkındalık oluşturmak maksadıyla gerçekleştirdik.” dedi. Dünya gündeminin hızla değiştiğine ve bu hızlı değişim sırasında yaşanmakta olan mağduriylerin sık sık yeniden hatırlatılması gerektiğini vurgulayan Gülbahar, konferans kapsamında Arakanlı farklı sivil toplum kuruluşlarını ve kanaat önderlerini de bir araya getirdiklerini belirtti.

Gülbahar değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “İkinci Arakan konferansını 2023 yılında Bosna Hersek’te gerçekleştirmeyi planlıyoruz. ‘Neden Bosna Hersek?’ diye akla bir soru gelebilir. Bosna Hersek’in yakın tarihinde yaşadığı soykırım sebebiyle burada yapmayı anlamlı buluyoruz. Soykırım paydasında buluşan iki toplumu yine bu paydada bu hadiseler bir daha yaşanmasın diye buluşturmak amacını güdüyoruz. Arakan çalıştayı bu kapsamda verimli geçti ve bir de Saraybosna Bildirisi çıktı. Bunu kamuoyu ile paylaştık. Mazlum ve mağdurların sesi olmaya devam edeceğiz.”

Saraybosna Bildirisi’nde uluslararası camiaya, mültecilere ev sahipliği yapan devletlere, Bangladeşli yetkililere, Myanmar Ulusal Birlik Hükûmeti’ne, Arakan Ordusu’na/Arakan Birleşik Ligi’ne (ULA) ve bireysel ve kolektif olarak devletlerin yanı sıra ASEAN, BIMSTEC ve OIC de dâhil olmak üzere bölgesel ve uluslararası kuruluşlara Rohingya soykırımının tanınması ve buna son verilmesine yönelik çeşitli çağrılarda bulunuldu.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler