'Silahlı Saldırı'

Teksas’taki Silahlı Okul Saldırısında Sorumlu Kim?

Teksas'ta polis, 21 kişinin öldüğü saldırıya erken müdahale etmemekle eleştiriliyor. Her 100 kişiye 120,5 silahın düştüğü ABD, bireysel silahlanmada dünyada ilk sırada.

Fotoğraf: Yasin Öztürk - AA.

Teksas’ın Uvalde kasabasında 19 çocuk ve 2 öğretmenin öldürüldüğü ilkokul saldırısında, polisin saldırganı durdurmak için zamanında müdahale etmediği soruları gündeme geldi. Saldırı sırasında okul binasının etrafında toplanan aile üyesi ve çevredekilerin silah sesleri üzerine okula girmek için tereddüt eden polise öfkelendiği belirtildi.

Okulun karşısında evi bulunan Juan Carranza, olay anında bazı kişilerin dışarıda bekleyen polise, “İçeriye gidin, içeriye gidin” şeklinde öfkelenerek bağırdıklarını aktardı. Carranza, polislerin okula daha erken müdahale etmeleri gerektiğini kaydederek, “Bir çok polis vardı, saldırgan ise bir taneydi.” dedi.

“Polisler Hazırlıksızdı, Daha Fazlası Yapılabilirdi”

Saldırıda kızı öldürülen baba Javier Cazares de AP’ye yaptığı açıklamada, saldırıyı duyduğunda okula koşarak geldiğini ve polisi hala binanın dışında toplanmaya çalışırken gördüğünü söyledi.

Polisin müdahale etmemesine öfkelenen Cazares, çevrede bekleyen diğer kişilerle okula hücum etme fikrini gündeme getirdiğini dile getirdi.

Cazares, “Sanırım orada ilk toplanan 5-6 babaydık, polis bizden uzaklaşmamızı istiyordu. Kendimizi umursamıyorduk, ‘acele edelim.’ dedim çünkü polisler yapmaları gereken hiçbir şeyi yapmıyordu. Çocuklarımızı okuldan dışarı çıkarmak istedik. Polisler hazırlıksızdı, daha fazlası yapılabilirdi.” diye konuştu.

Olaydan birkaç saat sonra Cazares, kızı Jacklyn’in yaralı olarak okuldan çıkarıldığını ve hastanede hayatını kaybettiğini öğrendiğini belirtti.

Okul Saldırısı Nasıl Gerçekleşti?

Yetkililer, saldırgan Salvador Ramos’un okula geldiği sırada okul güvenlik memuru ile karşılaştığını ancak karşılıklı ateş açılıp açılmadığı konusunda çelişkili ifadelerin olduğunu kaydetti.

Teksas Halk Güvenlik Departmanı Sözcüsü Travis Considine, Ramos’un okula girdikten sonra olay yerine gelen dışarıdaki ilk 2 polise ateş açarak yaraladığını belirtti. Daha sonra 4. sınıfa girerek 19 öğrenci ile 2 öğretmeni vurduğu ve sınıfın kapısını kilitleyip arkasına barikat kurduğu ifade edildi.

Halk Güvenliği Direktörü Steve McCraw, gazetecilere, Ramos’un ilk silahını ateşlediği an ile özel polis kuvvetlerince etkisiz hale getirildiği zaman arasında yaklaşık 40 ila 60 dakika geçtiği bilgisini paylaştı.

Washington Post’un sosyal medyada paylaşılan çevredekilerin çektiği görüntülerde ise saldırganın olay günü yerel saatle 11.54’ten önce okula girdiğine, polisin saldırganı etkisiz hale getirdiğini 13.06’da duyurduğuna dikkat çekildi.

Bireysel Silahlanma Sorunu

İnfografik: Mahmut Resul Karaca – AA.

21 kişinin can verdiği silahlı okul saldırısından sonra ülkedeki “silah kültürü” tekrar tartışmaya açıldı. Siyasetten sivil topluma, ülkedeki silah karşıtı kesimler “bireysel silahlanma hakkına” yasal sınırlamalar getirilmesi isteklerini seslendirirken CNN, ABD’deki silah kültürünü dünyanın geri kalanıyla karşılaştıran bir haber hazırladı. Haberde, ABD’nin dünyada sivillerin elinde bulunan silahların kişi sayısından fazla olduğu tek ülke olduğuna dikkat çekilerek, silaha sahip olma ve etkileri diğer ülkelerle grafik üzerinde karşılaştırılarak aktarıldı.

Son yıllarda yapılan farklı araştırmalara dayanılarak hazırlanan habere göre, ABD’de her 100 kişiye 120,5 silah düşmesiyle dünyada ilk sırada yer alırken, Falkland Adaları’nın 100 kişiye 62 silah ile ikinci, yaklaşık 7 yıldır iç savaşın yaşandığı Yemen’de 100 kişiye 53 silah düşmesi ile üçüncü sırada geldiği belirtildi. Güney Kore ve Japonya gibi bazı ülkelerde ise bu oranın 0,2 gibi sıfıra yakın bir düzeyde seyrettiği aktarıldı.

ABD’lilerin dünyadaki mevcut 857 milyon sivil silahın 393 milyonuna sahip olduğu tahmin edilerek, bunun da dünyadaki sivil silah stokunun yaklaşık yüzde 46’sına tekabül ettiği kaydedildi.

ABD’deki Toplu Silahlı Saldırılar

ABD’de her 100 bin kişiden 4’ünün silah şiddeti sonucu hayatını kaybettiği ve bu oranın diğer gelişmiş ülkelerdeki ortalamanın 18 katı olduğunun altı çizildi. Yine ABD nüfusunun dünya genelindeki nüfusa oranının yüzde 4 olduğu ancak dünyada ateşli silahlarla edilen intiharların yüzde 44’üne sahip olduğu ifade edildi.

Dünyanın gelişmiş ülkelerinin yarısında 1998-2019 arasında en az bir toplu silahlı saldırı gerçekleştiği ancak başka bu süre zarfında hiçbir ülkede 8’den fazla olay meydana gelmezken, ABD’de 100’den fazla toplu silahlı saldırı meydana geldiği ve bu olaylarda 2 binden fazla kişinin öldüğü veya yaralandığı kaydedildi.

ABD’nin dünyada her yıl toplu silahlı saldırı görülen tek ülke olduğu vurgulanarak, “toplu silahlı saldırı” tanımı ile de fail hariç en az 4 kişinin öldürüldüğü olayların kastedildiği, bu tanıma kar amaçlı suç faaliyetlerinin, aile cinayetlerinin veya benzeri şiddet içeren olayların dahil edilmediği belirtildi.

ABD’li Yetişkinlerin Yüzde 44’ü Silahlı Bir Evde Yaşıyor

Gallup firmasının Ekim 2020’de yaptığı ankete göre, ABD’li yetişkinlerin yaklaşık yüzde 44’ünün silahlı bir evde yaşadığına ve yaklaşık üçte birinin kişisel olarak silah sahibi olduğuna işaret edildi. ABD’nin dünyada silah taşıma veya bulundurmanın anayasal hak olduğu üç ülkeden biri olduğu, diğer iki ülke olan Meksika ve Guatemala’da ise silah mülkiyeti oranının ABD’nin neredeyse onda biri olduğunun altı çizildi.

Dünyadaki birçok ülke silahlı şiddet olaylarına karşı yasal önlem alıp mücadele ederken, binlerce can kaybına rağmen, ABD’li yetişkinlerin yalnızca yaklaşık yarısının daha katı silah yasalarını ve siyasi reformları desteklediği, toplumdaki bu tutumun da ölümcül şiddet döngüsünü devam ettirdiği değerlendirmesi yapıldı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler