AP, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Eylemlerini Görüştü
Avrupa Parlamentosundan Çin'e, Uygurlara yönelik baskıyı durdurma çağrısı yapıldı.
Avrupa Parlamentosunda (AP) Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki eylemlerinin insanlığa karşı suç teşkil ettiği ve soykırım riski taşıdığı savunuldu.
Sincan Polis Teşkilatının Sızdırılan Raporları Görüşüldü
AP’nin 8 Haziran’da Strazburg’da toplanan Genel Kurul oturumunda geçen ayın sonunda Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki polis raporlarından basına sızdırılan dosya ve fotoğraflarla ilgili hazırlanan karar tasarısı görüşüldü. Oturumda söz alan vekiller, tasarıda Çin’in eylemlerinin insanlığa karşı suç ve Uygurlara karşı soykırım riski taşıdığının ifade edileceğini bildirdi.
Vekiller, AB ve üye ülkelere vahşeti sona erdirmek ve işlenen suçların sorumluluğunu sağlamak için Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi uyarınca gerekli tüm adımları atma çağrısı yaptı.
Polis kayıtlarının Uygurların mağduriyetini her zamankinden fazla ortaya koyduğunu aktaran vekiller, “sözde eğitim merkezlerinde toplu keyfi gözaltılar, işkenceler, çocukların ebeveynlerinden zorla ayrılması, köle işçiliği ve dijital izleme sistemi gibi etnik, kültürel ve dini kimliği ortadan kaldırmaya yönelik baskıların” gözler önüne serildiğini kaydetti.
Tasarı Genel Kurulda 9 Haziran’da oylandı ve kabul edildi. AP’nin kararları üye ülkelere tavsiye ya da çağrı niteliğinde oluyor ve üye ülkeler için hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor. Çin, son yıllarda Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlık mensuplarını hedef alan sistematik hak ihlallerine ilişkin iddialar nedeniyle uluslararası kamuoyunda eleştirilere hedef oluyor.
AP’den Çin’e Çağrı
Strazburg’da bir araya gelen AP Genel Kurulunda kabul edilen karar tasarısıyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Parlamento, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur topluluğuna ve diğer etnik Türk halklarına yönelik baskıyı şiddetle kınamaktadır. Çin’deki bu azınlık grupları, toplu sınır dışı etme, siyasi beyin yıkama, ailelerin ayrılması, din özgürlüğünün kısıtlanması, kültürel yıkım ve kapsamlı gözetim kullanımı gibi acımasız önlemlerin kurbanıdır.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, “Uygur çocukların ailelerinden ayrıldığına dair kanıtların, hükûmet destekli kitlesel zorla kısırlaştırma ve zorla çalıştırma programlarının, insanlığa karşı suç teşkil ettiği ve ciddi bir soykırım riski oluşturduğu” belirtildi.
Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:
“Parlamento, Avrupa Birliği’ni ve üye devletleri, Sincan polis dosyalarında tanımlanan Çinli üst düzey yetkilileri hedef alan ek yaptırımları kabul etmeye, Çin ve Hong Kong ile iade anlaşmalarının askıya alınması da dahil olmak üzere bu vahşeti sona erdirmek için gerekli tüm adımları atmaya çağırıyor. Parlamento AB Komisyonunu zorla çalıştırma ve zorla çalıştırmayı sömüren Çinli şirketler tarafından üretilen tüm ürünlere ithalat yasağı koymaya çağırıyor.”
Çin, son yıllarda Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlık mensuplarını hedef alan sistematik hak ihlallerine ilişkin iddialar nedeniyle uluslararası kamuoyunda eleştirilere hedef oluyor.
Çin’in Sızdırılan Polis Belgelerine Tepkisi
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin 24 Mayıs’ta polis kayıtlarıyla ilgili basına sızdırılan iddialara ilişkin soruya verdiği yanıtta, “Bahsettiğiniz, Çin karşıtı güçlerin Çin’i karalamaya yönelik çabalarının son örneğidir. Bunlar eski hilelerin tekrarından ibarettir. Dedikodu ve yalanları yayarak dünyanın vereceği hükmü gölgeleyemezler. Sincan’da istikrar ve refahın olduğu, orada yaşayanların da hayatlarından memnun ve mutlu olduğu gerçeğinin üzerini örtemezler.” ifadelerini kullanmıştı. (AA/P)