'Ezan'

Köln’de Açıktan Ezan Uygulaması Ne Zaman Başlıyor?

Köln'de, model bir proje kapsamında başlatılacak olan cuma vakti ezanın açıktan okunması uygulamasının ne zaman hayata geçirileceği belirsizliğini koruyor.

2 Ağustos 2022 admin
Fotoğraf: Tamer Adel Soliman / Shutterstock.com; Değişiklikler: Perspektif

Köln, model bir projenin parçası olarak müezzinlerin cuma namazına cemaatlerini açıktan okunan ezan ile çağırmasını sağlamak istiyor. Ancak bunun tam olarak ne zaman gerçekleşeceği henüz belli değil.

Köln belediyesinin bir sözcüsü Alman Basın Ajansı (dpa)’ya verdiği demeçte, ezanın açıktan okunacağı tarihin henüz belli olmadığını açıkladı. İki camiden kendilerine bu konuyla ilgili başvuru yapıldığını, ancak bunlarla ilgili henüz bir karar verilmediğini söyleyen belediye sözcüsü, belediyenin taleplerle ilgili bir değerlendirmede bulunabilmesi için gerekli olan “gürültü raporu”nun henüz talep sahibi camiler tarafından kendilerine sunulmadığını belirtti. Köln belediyesi olarak camilerin bunu ne zaman yapcaklarına dair de hiçbir bilgileri olmadığını sözlerine ekledi.

Model Proje

Köln, 2021 Ekim ayının başında camilerin talep etmeleri ve gerekli şartları yerine getirmeleri hâlinde, cemaatlerini cuma namazına açıktan okunan ezan ile çağırabileceklerini açıklamıştı. Koşullar arasında örneğin, ezanın beş dakikadan uzun sürmemesi ve caminin konumuna göre belirlenen maksimum ses seviyesinin aşılmaması gibi maddeler bulunuyor.

Ayrıca ilgili cami cemaatinin, uygulama öncesi el ilanları ile komşularını erken bir aşamada bilgilendirmesi ve kendilerine yönelik gelebilecek soruları cevaplandırıp, şikayetleri kabul edecek bir irtibat sorumlusu tayin etmesi gerekiyor. Model projenin başlangıçta iki yıl ile sınırlandırılması öngörülüyor.

Belediye uygulamayı Anayasa’da teminat altına alınan “dini uygulanma özgürlüğü” esasına dayandırıyor. Belediyenin bu girişimi geniş tartışmalara neden olmuştu. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler