'Uttar Pradeş'

Hindistan’da Müslüman Gazeteci Usulsüzce Hapsedildi

Hindistan'da tecavüz mağduru genç bir kızın ölümüyle ilgili yaptığı haber nedeniyle tutuklanan Müslüman gazeteci kefaletle serbest kalmasına rağmen hapisten çıkamadı.

Fotoğraf: @NEERAZ CHATURVEDI - Shutterstock.

Hindistan’da 2020’de Uttar Pradeş eyaletinde üst kasta mensup bir grubun tecavüzüne uğrayan Dalit (Tr. Dokunulmazlar) kastına mensup genç kızın ölümüyle ilgili haber yapmaya giderken tutuklanan Müslüman gazeteci Siddique Kappan, kefaletle serbest bırakılmasına rağmen hapiste kalmaya devam ediyor.

Ailesi Serbest Kalacağını Umuyor

Lucknow Hapishanesi’nden bir yetkili, Hindistan Yüksek Mahkemesi’nin, Ekim 2020’de ayaklanmaları kışkırtmak için komplo kurmakla suçlanarak tutuklanan gazeteci Kappan’ın kefalet talebini kabul etmesine rağmen demir parmaklıklar ardında kalacağını kaydetti.

Kappan’ın, hâlen İcra Müdürlüğü tarafından incelenmekte olan bir dava nedeniyle hapiste kalmaya devam ettiği bildirildi. Kappan’ın eşi Raihanath, yaptığı açıklamada, eşinin serbest kalacağından emin olduklarını vurgulayarak, 19 Eylül’de görülecek davada kefaletle serbest bırakılma beklentisi içinde olduklarını aktardı.

Kefalet talebi daha önce alt mahkemeler tarafından reddedilen Kappan, Yüksek Mahkemeye ağustosta verdiği dilekçenin ardından kefaletle serbest kalmıştı. Kappan’ın avukatı Wills Mathews, mahkemenin, Kappan’ın 6 hafta boyunca Yeni Delhi’de kalmasına ve her hafta yerel polis karakollarına rapor vermesine karar verdiğini belirtmişti.

Dalit Kastına Mensup Genç Kız Ölmüştü

Kast sisteminde neredeyse hiçbir hakka sahip olmayan, ülkedeki en alt sınıfı temsil eden Dalitlere mensup 19 yaşındaki genç kız, 14 Eylül 2020’de Uttar Pradeş eyaletinde saldırıya uğramıştı. 4 erkeğin tecavüzüne uğrayan genç kız saldırıda ağır yaralanmış, hastaneye kaldırıldıktan 2 hafta sonra hayatını kaybetmişti.

Olay, Hindistan’da büyük tepkiyle karşılanmış, sosyal medyada adalet çağrıları yapılmıştı. Kappan ve diğer sanıkların bölgeye düzeni bozmak amacıyla gittiği iddia edilmişti. Dalitler, ülkede ayrımcılık, işkence, tecavüz ve keyfi tutuklamalara maruz kalabiliyor. (AA)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler