'İsveç'

İsveç Seçimlerinin Kazananı Sağ Blok

İsveç'te 11 Eylül Pazar günü yapılan genel ve yerel seçimler sağ blok partilerinin zaferiyle neticelendi. Resmî seçim sonuçları Sosyal Demokratların yenilgisini doğruladı.

© Martin of Sweden / Shutterstock.com

14 Eylül akşamı açıklanan resmî sonuçlara göre sağ blok partiler yüzde 49,6, azınlık hükûmeti ile iktidardaki sol blok partiler ise yüzde 48,9 oy aldı. Buna göre 349 sandalyeli parlamentoda sağ blok partileri 176 milletvekili, sol blok partileri de 173 milletvekili çıkarma hakkı kazandı.

Seçimlerde aşırı sağ görüşlü İsveç Demokratlar Partisinin (SD) oy oranını yüzde 20,6’a kadar yükselterek ülkenin en büyük 2. parti durumuna gelmesi dikkati çekti.

 width=

Ilımlı Muhafazakar Parti (M) liderliğindeki sağ blokun Hristiyan Demokrat Partisi ile ikili koalisyon kurup, dışarıdan Liberal Parti ve aşır sağcı İsveç Demokratlar Partisinin desteklenmesi ihtimali öne çıktı.

Başbakan Andersson İstifa Mektubunu Sundu

Öte yandan dün istifa edeceğini açıklayan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, istifa mektubunu bugün Meclis Başkanı Andreas Norlen’e sundu. Burada açıklamalarda bulunan Andersson, “Ilımlı Muhafazakar Parti, aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi ile hükûmet kurma girişiminde bulunmazsa hükûmet görüşmeleri için kapım onlara açık.” dedi.

Sosyal Demokrat Parti lideri Magdalena Andersson, dün düzenlediği basın toplantısında, 11 Eylül’de yapılan seçimlerdeki yenilgiyi kabul ettiğini belirterek başbakanlıktan istifa edeceğini açıklamıştı. Andersson, “Yarın Başbakanlık görevimden alınmayı talep edeceğim. Sorumluluk Meclis ve Meclis Başkanlığı’na geçecek. İsveç halkının seçimine ve demokrasiye saygı bunu gerektirir.” demişti.

Ukrayna-Rusya savaşına dikkati çeken Andersson, “Yakın bölgemizdeki savaş, enerji krizi ve ekonomik krizin ciddiyeti göz önüne alındığında çabuk bir hükûmet kurulması önemli. Ilımlı Muhafazakar Parti lideri Ulf Kristersson’le temelde anlaştıktan sonra bu sorunların çözümü için kapımız Kritersson’a açıktır.” şeklinde konuşmuştu.

Muhazafakar Parti lideri Ulf Kristersson ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 15 Eylül tarihinden itibaren hükûmet kurma çalışmalarına başlayacağını belirtti.

Aftonbladet gazetesi, yeni hükûmetin başbakanının Muhafazakar Parti lideri Ulf Kristersson olacağını ve ülkede önceden uzun yıllar Dışişleri Bakanlığı yapan deneyimli siyasetçi Carl Bildt’in Dışişleri Bakanlığı’na getirileceğini iddia etti.

Merkez Partisi Lideri Lööf İstifa Etti

İsveç Merkez Partisi (C) lideri Annie Lööf, düzenlediği basın toplantısında istifa ettiğini duyurdu. 11 Eylül genel ve yerel seçimlerinde partisi beklentilerin altında kalan Lööf, yeni lider seçilene kadar partisinin başında kalacağını aktardı.

Daha önceki seçimlerde sağ blokta yer alan C, son seçimde, aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisinin (SD) oyunu artırması nedeniyle sol bloka geçmişti. 2018 seçimlerinde yüzde 8,6 oy alan C, bu seçimlerde oyunun yüzde 6,7’ye gerilemesi nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı.

İsveç medyasında yer alan haberlerde, Lööf’ün koltuğu için partide 3-4 aday bulunduğu, bunlardan birinin de, Östergötland bölgesinden milletvekili seçilen Türk kökenli siyasetçi Muharrem Demirok olduğu iddia edildi. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler