'İsviçre'

İsviçre’de “Peçe Yasağı” Dolaylı Olarak Öne Çekiliyor

İsviçre'de kamusal alanda "peçe yasağı"nı ihlal edenlere bin İsviçre frangına kadar ceza kesilmesi talep ediliyor.

Fotoğraf: @Richard Juilliart shutterstock.com

İsviçre hükûmeti bugün parlamentoya, “peçe yasağı” yasasını uygulamaya çalışırken, ülke genelinde yüz örtme yasağını ihlal edenlere bin İsviçre frangına kadar para cezası verilmesini öngören bir yasa tasarısı gönderdi.

“Peçe Yasağı” Dolaylı Olarak Uygulanacak

Kadınların yüzünü kamusal alanda örtmesini yasaklamayı amaçlayan bu öneri, geçtiğimiz 2021 yılının mart ayında yapılan bir referandumda az bir farkla kabul edilmiş ve kesinleştirilmişti. Referandumda kabul edilen yasaklamaya, aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi üyelerinin de bulunduğu “Egerkinger Komitee” adlı bir grup öncülük etmişti. Bu grup, 2009 yılında ülkede yeni inşa edilen camilere minare dikilmesini yasaklayan bir önerinin kabul edilmesinde de muvaffak olmuştu.

Kabinenin sunduğu para cezası önerisi, kağıt üzerinde doğrudan İslam’dan bahsetmiyor ve onun yerine şiddet yanlısı sokak protestocularının maske takmasını engellemeyi amaçlıyor. Ancak yerel politikacılar, medya ve sivil toplum örgütleri bu önlemin aslında bir “peçe yasağı” olduğu görüşünde.

İlk yapılan istişarelerde ardından hükûmetten, yasağın ceza kanununa dahil edilmesi ve suçluların 10 bin franka kadar para cezasına çarptırılması istenmişti. Bunu reddeden hükûmetin önerdiği bu bin avroya kadar para cezası önerisinin gerekçesi, “Yüz örtme yasağı kamu güvenliği ve düzenini sağlamayı amaçlamaktadır. Cezalandırma öncelikli değildir.” sözleriyle açıklandı.

Tasarıdaki Çeşitli İstisnalar

Hükûmet, uçaklarda, diplomatik tesislerde ve ibadet yerlerinde yasağın kaldırılmasını önerdi. Sağlık, güvenlik, iklim koşulları ve yerel geleneklerle bağlantılı örtüler geçerli olmaya devam edecek. Sanat etkinlikleri ve reklamlar bu yasadan muaf tutuluyor. Tasarıya göre; temel ifade ve toplanma haklarını kullanırken kendini korumak için gerekli görülen maskelere, yetkililer onayladığı ve kamu düzeni sağlandığı sürece izin verilecek.

Yasağı savunanlar yüz örtüsünü aşırı, siyasi İslam’ın bir sembolü olarak nitelendiriyor. Ülkedeki Müslüman toplum örgütleri, bu oylamayla hedeflenen uygulamayı bir “ayrımcılık” olarak  değerlendiriyor ve yasal yollara başvuracaklarını açıkladı. Çoğu Türkiye, Bosna ve Kosova kökenli olan Müslümanlar İsviçre nüfusunun yaklaşık yüzde 5’ini oluşturuyor.

Avrupa’da ilk olarak Fransa, 2011 yılında kamusal alanda peçe takılmasını yasakladı. Danimarka, Avusturya, Hollanda ve Bulgaristan da kamusal alanda yüzün tamamen ya da kısmen örtülmesini yasakladı. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler