'Irkçı Fişleme'

AİHM: Alman Polisi Irkçı Fişleme İddiasını Yeterince Soruşturmadı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Almanya'nın, polisin ırkçı uygulamasına yönelik bağımsız ve etkili soruşturmayı reddederek AİHM sözleşmesini ihlal ettiğine karar verdi.

© esus Fernandez / Shutterstock.com

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Alman makamlarının bir polis memurunun “ırkçı fişleme” uygulaması hakkında bağımsız ve etkili soruşturmayı reddetmesinin AİHM sözleşmesinin ihlali olduğuna hükmetti. Karar, ırkçılık ve ayrımcılığa uğradığını iddia eden Hindistan kökenli bir Alman vatandaşının AİHM’ye başvurması ve dört yıl süren hukuk mücadelesinin ardından geldi.

Mahkemeden çıkan kararda, “Devlet makamları, kimlik kontrolünde ayrımcı bir tutumun rol oynayıp oynamadığını bağımsız bir organ aracılığıyla tespit etmek için tüm makul önlemleri alma görevlerini yerine getirmemiş, bu nedenle bu konuda etkin bir soruşturma yürütmemiştir.” ifadelerine yer verildi.

Mahkeme, polisin kendi soruşturmasının etkili olarak değerlendirilemeyeceğini ve devletlerin “ırkçı fişleme”yle ilgili şikayetleri soruşturmak için bağımsız mekanizmalar sağlamaları gerektiğini vurguladı.

AİHM “Irkçı Fişleme” İddiasını İnandırıcı Buldu

Dava konusu olay Alman vatandaşı Biplab Basu ve kızının 2012 yılında Çek Cumhuriyeti sınırına yakın bir trende kızıyla birlikte seyahat ettikleri sırada yaşanmıştı. Basu, Alman polisinin trende sadece beyaz olmayan kendisi ve kızını kontrol ettiğini söyleyerek “ayrımcılık yasağını” ihlal ettiğini ileri sürmüştü. Alan makamları ise Basu ve kızına yönelik ırkçı fişleme ve hak ihlaline dair bağımsız soruşturmayı yapmayı reddetmişti.

AİHM, davacının belirli fiziksel veya etnik özellikleri nedeniyle kontrol için seçildiklerine dair ifadelerini inandırıcı bularak Alman devletinin, yaşanan olayın ilgili polis memurunun olası ırkçı tutumlarıyla bir bağlantısı olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini belirtti. Ancak, konuyla ilgili yeterli soruşturma yapılmadığı için mahkeme, davacı ve kızının konrolünün ırkçı fişleme olup olmadığını belirleyemedi.

Merkezi Fransa’nın Strazburg kentinde bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi’nin bir parçasıdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle garanti altına alınan temel hakların ihlal edilmesi durumunda kişilerin, toplulukların, tüzel kişilerin ve devletlerin belirli şartlar dahilinde başvurabileceği bir yargı merciidir. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler