'Almanya'

“Müslümanların Vergileriyle İslam Düşmanı Vakıf Desteklenmemeli”

İslam Toplumu Millî Görüş Genel Sekreteri Ali Mete, Desiderius Erasmus Vakfı’na devlet finansmanı verilip verilmemesine dair başlayan dava süreciyle ilgili bir açıklama yaptı.

IGMG Genel Sekreteri Ali Mete.

Almanya’da Desiderius Erasmus Vakfına yıllık maddi yardım sağlanması konusunda açılan dava, kısa süre içinde Federal Anayasa Mahkemesi tarafından görülmeye başlanacak. İslam Toplumu Millî Görüş Genel Sekreteri Ali Mete, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) Parti’ye yakın Desiderius Erasmus Vakfına kamu kaynaklarının teşvik olarak aktarılmasının milyonlarca Müslüman vergi mükellefinin kabul edemeyeceği bir durum olduğunu belirtti. Mete, bu vakfın kanunla devlet fonlarından hariç tutulması yönünde bir çağrıda da bulundu.

“Nefreti Körükleyen Vakfı Devlet Desteklememeli”

Genel Sekreter Mete, federal hükûmetin ırkçı vakıfların kamusal teşvik imkânlarından faydalanmasını engelleyecek yasal zemin oluşturması gerektiğine dikkati çekti:

“Almanya’da yaşayan milyonlarca Müslüman’ın alın teri dökerek kazandığı paralardan ödedikleri vergilerle, açıktan İslam düşmanlığı yapan ve Müslümanlara karşı halka nefret ve kışkırtma körükleyen bir vakfın desteklenmesi asla kabul edilemeyecek, sineye çekilemeyecek bir durumdur.”

“Hukuki Zemin Sağlamlaştırılsın”

Yaptığı yazılı açıklamada uygulamaya dair hukuki zemin sağlamlaştırılmadığı takdirde İslam düşmanı söz konusu vakfın kamusal kaynaklardan milyonlarca Euro destek alabileceğinin altını çizen Mete, “AfD’ye yakın vakfın devlet finansmanından dışlanması, diğer partilere yakın vakıflarla alakalı finansman tartışmalarından çok daha öncelikli olarak ele alınmalıdır. Demokratik vakıfların oluşturulması ne kadar önemliyse antidemokratik vakıfların devlet desteği almaması da o derece önemlidir.” ifadelerine de yer verdi.

Desiderius Erasmus Vakfı Davası

Almanya’da yalnızca 6 vakıf, devletten mali destek alabiliyor. Bu vakıfların alacağı maddi  yardım, yıllık bütçe görüşmeleri içerisinde Federal Meclis tarafından saptanıyor ve bu süreç dolayısıyla Bütçe Kanunu çerçevesinde ilerletiliyor. Bu sürece ilaveten, siyasi vakıflara yapılacak maddi yardımları düzenleyen ek bir kanun bulunmamakta.

Federal Anayasa Mahkemesinde Desiderius Erasmus Vakfının durumuyla ilgili görülecek sözlü duruşma, AfD’nin vakfın da yıllık mali yardım kapsamına alınması amacıyla dava açması nedeniyle görülecek. AfD, mevcut mali yardım düzeninin siyasi partiler için fırsat eşitliği hakkını ihlal ettiğini iddia ederek Federal Meclis ve hükûmete karşı dava açmıştı. Vakfın başkanlığını, eskiden CDU üyesi olan AfD’li siyasetçi Erika Steinbach yürütüyor. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler