'Göçmen kökenlilik'

Rishi Sunak’ın Paylaşılamayan Kökeni

Birleşik Krallık'ın yeni Başbakanı Rishi Sunak'ın kökeni, sosyal medyada Pakistan ve Hindistanlıları karşı karşıya getirdi.

Fotoğraf: Dinendra Haria.

Ulusal basındaki haberlere göre, ülkenin etnik azınlıktan gelen ilk başbakanı olarak tarihe geçen Sunak, kökeninde hem Pakistan hem de Hindistan’dan izler taşıyor.

Rishi Sunak ve Ailesinin Göç Hikâyesi

Ailesi Hindu olan Sunak’ın babası, yaşadıkları Doğu Afrika’dan 1960’larda Birleşik Krallık’a göç etti. Sunak da 1980’de ülkenin güneyindeki Southampton şehrinde doğdu. Rishi Sunak’ın baba tarafından dedesi ise bugün Pakistan sınırları içerisinde yer alan Pencap eyaletine bağlı Gucranvala şehrinden.

Bu durum sosyal medyada da gündeme gelirken “Sunak’ın aslen nereli olduğu” sorusu Pakistan ve Hindistan sosyal medyasında ön sıralarda yer aldı.

Sosyal Medyada On Binlerce Gönderi Paylaşıldı

Yeni Birleşik Krallık Başbakanı’nın kökenine ilişkin sorular, sosyal medyada on binlerce içeriğin paylaşılmasına yol açtı.

Hindistanlılar yeni başbakanı Hindu olması sebebiyle kendilerinden görürken Pakistanlılar da büyükbabasının Gucranvalalı olması sebebiyle Sunak‘ı Pakistan kökenli olarak kabul ediyor.

​​​​​​​Bu tartışmalara son vermek isteyen bazı kullanıcılar, Sunak’ın dedelerinin Britanya Hindistanı’nda (1858-1947) dünyaya geldiğini işaret ederken yeni başbakanın dedelerinin doğum yerlerinin bugün Pakistan topraklarındaki Gucranvala olduğunu ve bu sebeple yeni liderin hem Hint hem de Pakistan kökenli olduğunu belirtiyor.

Hindistan ve Pakistan da Tartışmaya Dahil Oldu

Bununla birlikte sosyal medyada Sunak’ın Hindistanlı veya Pakistanlıdan daha çok artık bir Britanyalı olduğunu ifade edenler de bulunuyor. Öte yandan bu tartışmalar Pakistan ve Hint medyasındaki haberlere de yansıdı.

Pakistan merkezli Geo News televizyonu, Sunak’ı “Pakistan asıllı Hindu” olarak nitelendirirken Hindistan merkezli Hindustan Times gazetesi de yeni başbakanı “Hint kökenli” olarak değerlendirdi. (AA)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler