'Okulda Türkçe Yasağı'

Okulda Türkçe Konuşma Davasında Taraflar Anlaşmaya Vardı

Almanya’da bir öğrencinin okul bahçesinde Türkçe konuştuğu için öğretmeninden ceza almasıyla öğrenci ebeveyni ve okul arasında başlayan yasal anlaşmazlık, okul yönetiminin aile ile mahkeme öncesi anlaşmaya varmasıyla sonlandı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’nın Baden-Württemberg Eyaletinde üçüncü sınıf öğrencisi 9 yaşındaki bir öğrenciye, teneffüste okul bahçesinde arkadaşıyla Türkçe konuştuğu için öğretmeni tarafından ceza verilmiş, öğrencinin ailesi öğretmene ve okula karşı Ayrımcılıkla Mücadele Yasası kapsamında dava açmıştı. Ceza ödevinin yasal bir dayanağı olmadığı gerekçesiyle uygulanmaması gerektiği ve mahkemeye çıkması hâlinde okul yönetiminin davayı kaybedeceği öngörülünce okul aile ile mahkeme öncesi bir anlaşmaya vardı.

Okul Davayı Kaybedecekti

Davanın 28 Ekim Cuma günü Freiburg İdare Mahkemesinde görülmesi bekleniyordu. Ancak Freiburg Bölge Başkanlığı (RP)’nin doğruladığına göre öğrenciye verilen cezanın mahkemece haksız bulunacağı açıkça belli olduğundan taraflar mahkeme öncesinde anlaşmayı kabul etti. Freiburg RP sözcüsü Matthias Henrich, yüksek okul teftiş kurumu olarak Freiburg Bölge Başkanlığı’nın Blumberg ilkokulunda iki yıl önce verilen ödevi, okul yasasına dayalı bir eğitim tedbiri olarak sınıflandırdığını belirtti. Ancak Freiburg İdare Mahkemesinin bu olayda öğrenciye verilen ceza için okul hukukunda herhangi bir yasal dayanak görmediğini aktaran Heinrich, “Bu nedenle mahkeme, öğrencinin genel kişilik haklarını okulun eğitim tedbirlerini kullanma yetkisinden daha önemli görüyor” şeklinde konuştu.

Henrich, ayrıntıları açıklanmayan mahkeme dışı anlaşma ile, hem etkilenen öğrencinin, hem ailesinin, hem de bir bütün olarak okul topluluğunun korunması adına, okuldaki huzur ve barışın yararına bir karar alındığını belirtti.

Okul ve öğrenci velisi arasında varılan anlaşma ile 2 yıllık yasal anlaşmazlık sonlanırken, ailenin avukatı Yalçın Tekinoğlu önümüzdeki hafta bir basın açıklaması yapacağını duyurdu.

Ne Olmuştu?

8 Temmuz 2020’de Baden-Württemberg Eyaletinde bulunan Blumberg şehrindeki bir okulda üçüncü sınıf öğrencisi 9 yaşındaki bir öğrenciye, teneffüste okul bahçesinde arkadaşıyla Türkçe konuştuğu için öğretmeni tarafından ceza ödevi verilmişti. “Neden okulda Almanca konuşuruz?” başlığını taşıyan bu ödeve, öğrencinin verdiği ““Çünkü okulda öğrenciler Almanca konuşurlar. Almanya’da resmî dil Almancadır. Sizler, bizim Almanca konuşmamızı istiyorsunuz. Okullar Alman’dır.” gibi cevaplar ise sosyal medyada tartışma konusu olmuştu.

Öğretmenin verdiği ödeve tepki gösteren öğrencinin ebeveyni ilk olarak ilgili öğretmenle yaptıkları görüşmelerden bir sonuç alamayınca konuyu mahkemeye taşımıştı. Ailenin hukuki sürecini takip eden avukat Yalçın Tekinoğlu, daha önce Perspektif’e yaptığı açıklamada, öğretmenin tavrının hukuka aykırı ve ayrımcı olduğunu vurgulamıştı. Tekinoğlu, “Okulda belli kuralların olması elbette gerekli. Okul derslerinde Almanca konuşulması bu kurallardan biri. Bu kuralların, bütün çocukların dersi anlayabilmesi ya da Almancanın teşvik edilmesi gibi amaçları vardır. Fakat okul bahçesinde, teneffüste, yani ders haricinde çocukların kendi aralarında Türkçe konuşulması yasaklanamaz.” şeklinde konuşmuştu. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler