'Reichsbürger'

Almanya’da Darbe Hazırlığındaki Terörist Gruba Polis Baskınları

Almanya’da federal çapta düzenlenen tutuklama dalgasında 3 bin polis, farklı şehirlerdeki 130 evde arama yaptı. 25 kişinin tutuklandığı soruşturmada terörist oluşumun darbe planladığı iddiası yer alıyor.

Fotoğraf: Abdulhamid Hoşbaş - AA.

Almanya’da ülke genelinde yapılan baskınlarda terör örgütü üyesi olmak ve darbe planlamak suçuyla 25 kişi gözaltına alındı. Federal Savcılık sabahın erken saatlerde yapılan operasyonlarda gözaltına alınanların, 1871 Alman İmparatorluğu’nu örnek alan bir devlet kurmak amacıyla terör örgütü kurmakla suçlandıklarını açıkladı. “İmparatorluk Vatandaşları” (Alm. Reichsbürger) ismini taşıyan bu oluşumun oluşumun üyelerine düzenlenen baskınlarda tanınmış isimler de tutuklandı. Gözaltına alınanlar arasında Berlinli hakim ve aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi eski milletvekili Birgit Malsack-Winkemann da var.

Birçok eyalette düzenlenen baskınlarda 52 kişi hakkında “terör örgütü üyesi veya destekçisi olma” suçlamasıyla gözaltı kararı verildi. Yakalananlar arasında eski askerler de yer alıyor. Gözaltına alınanların Alman Federal Meclisine silahlı baskın yaparak darbe planladıkları iddia ediliyor. Federal Savcılığın çıkarttığı yakalama kararı uyarınca İtalya ve Avusturya’da da polis baskınlarıyla tutuklamaların gerçekleştiği bildiriliyor.

Alman Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bu sabahtan beri büyük bir terörle mücadele operasyonu düzenlendiğini belirterek, federal savcının bir terör ağını soruşturduğunu ifade etti. Buschmann, “Anayasal kurumlara silahlı bir saldırı planlandığına dair bir şüphe var.” ifadesini kullandı.

İmparatorluk Vatandaşı Hareketi

Alman İmparatorluğu’nu (1871-1919) örnek alan grubun üyeleri, modern Alman devletini tanımıyorlar. Ülke medyasına yansıyan haberlere göre saldırı hazırlığındaki kişiler İmparatorluk Vatandaşları Hareketi’ne mensup.

“İmparatorluk Vatandaşı” (Reichsbürger) veya bazen de “İmparatorluk Vatandaşı Hareketi” (Reichsbürgerbewegung) olarak adlandırılan grup; Almanya’da çok yaygın olmamakla birlikte ilgili kurumları ve zaman zaman da gündemi aykırı fikir, söylem ve eylemleriyle meşgul eden aşırı sağcı ve komplo teorisyeni sosyal grupları ifade etmek için kullanılıyor.

Bu grubun üyelerinin temel ideolojilerini, politik ve toplumsal olarak kabul gören genel tarih algısının değişmesi (Geschichtsrevisionismus) ve monarşi taraftarlığı, demokrasi karşıtlığı ve antisemitizm oluşturuyor. İmparatorluk vatandaşları Yahudi soykırımını (Holocaust) reddediyorlar. Bu düşünceki insanlar, mevcut anayasa, devlet otoritelerini tanımıyor ve vergi ödemeyi de reddediyorlar. Bazıları hayal dünyaları doğrultusunda kendi pasaportlarını ve sürücü belgelerini üretirken, kendilerini hayali imparatorluk hükümetinin bakanları olarak atayanlar da var. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler