'İlaç Kıtlığı'

Almanya’da İlaç Tedarik Problemi Daha Ne Kadar Sürecek?

Almanya'da 330 farklı ilacın tedariğinde önemli sıkıntılar söz konusu. Doktorlar, eczacılar ve halk sağlığı uzmanları, tedarik sürecindeki sıkıntılara karşı alınan önlemlerin yeterli olmadığı görüşünde.

Fotoğraf: Halawi - Shutterstock.

Almanya’da halk sağlığı uzmanları, ilaç tedarik zincirinde yaşanan sorunların 2023 yılında da devam edeceğini ve daha fazla ilaç çeşidinin de bu problemden dolayı etkileneceğini öngörüyor. Federal Sağlık Bakanı Lauterbach’ın çözüm denemelerinin yetersiz kalacağı ve yalnızca sınırlı bir etki yaratacağı tahmin ediliyor.

İlaç Tedarik Problemi Ne Durumda?

Tedarik problemi yaşanan 330 ilaç arasında ateş düşürücü ve öksürük şurupları gibi çocuk ilaçları da bulunuyor. Kanser ilaçları ve antibiyotikler gibi yetişkinlere yönelik ilaçların da bu kıtlıktan etkilendiği kaydedildi. Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD), yeni mali teşviklerle eksikliklerle daha güçlü bir şekilde mücadele etmek istiyor. Pratisyen hekimler ve eczacılar yine de önümüzdeki aylarda ilaç sıkıntısının devam etmesini bekliyor.

Federal Almanya Aile Hekimleri Birliği Başkan Yardımcısı Nicola Buhlinger-Göpfarth, Rheinische Post’a verdiği demeçte, açıklanan bu önlemleri eleştirdi ve özellikle pratisyen hekimlerin hasta bakımına oldukça sınırlı bir biçimde yardımcı olacağını söyledi. Prastisyen hekimlerin hastalarına yazdıkları reçeteler için farklı ilaçlar bulması gerekeceğini ve bunun oldukça fazla zamana mal olarak aksamalara neden olabileceğini belirtti.

Almanya’daki eczacılar son dönemde birçok ilaca ulaşmakta sıkıntı çekildiğine dikkati çekmiş, özelikle çocuk, kalp damar ilaçları ve antibiyotiklerde sorun yaşandığını aktarmıştı. Alman Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt da bazı ilaçların teminindeki darboğaza dikkat çekerek halkı “imece” ile birbirine yardıma çağırmıştı.

Kuzey Ren Eczacılar Birliği de ilaç tedarikinde uzun süreli sorunlar yaşanmasını bekliyor. Birlik Başkanı Thomas Preis, Süddeutsche Zeitung‘a verdiği demeçte, tedarik sorunlarının 2023’te artarak ve daha fazla ilaç çeşidini etkileyerek devam edeceği kanısında olduğunu açıkladı. Akut bir problem olarak alerji hastalarının alması gereken ilaçlara dikkat çeken Preis, alerjilere karşı duyarsızlaştırmaya yarayan bu ilaçların mayıs ayına kadar tedarik edilmesinin zor olduğunu dile getirdi ve Lauterbach’ı yetersiz önlemler almakla suçladı.

Sağlık Bakanı’nın Planları

Bakan Lauterbach, özellikle çocuklar için önem arz eden ilaçların tedarikine öncelik vermeyi amaçlıyor. Önerdiği yasa tasarısı, bu anlamda yeni kurallar ve bir takım fiyat artışları öngörüyor. Bu yeni kuralların, tedarikçi ilaç firmaları için ekonomik açıdan daha cazip şartlar oluşturacağı düşünülüyor. Lauterbach, ARD ve ZDF kanallarına yaptığı açıklamalarda, Almanya’da patenti olmayan ilaçların fiyatlarının çok düşük olduğunu, patentlerle korunan ilaçların fiyatlarının ise çok yüksek olduğunu aktardı. Almanya’da patenti olmayan ilaçların sabit fiyatlarla satıldığını vurgulayan Lauterbach, bu ilaçların daha yüksek fiyatlardan satılması için sabit fiyat uygulamasından çıkarmak ve burada fiyat düzenlemesine gitmek gerektiğine işaret etti.

Ayrıca; Lauterbach, ilaç üretimi için gerekli bazı maddelerin Avrupa’da yeniden üretilmesi gerektiğini ve sağlık sigortası sağlayıcılarını Avrupa içinden alım yapmaya zorlamayı planladıklarını açıkladı. Lauterbach, Almanya’nın patenti olmayan ilaçlar konusunda cazip bir pazar olmadığını, bunun da çok talep edilen ilaçların Hollanda gibi ülke dışında satılmasına yol açtığını kaydetti:

“Sağlık sigortalarına bu sabit fiyatın üzerinden yüzde 50 daha fazla ödeme yapmaları talimatı verilecek. Böylelikle şu anda Hollanda’da satılan ilaçlar tekrar Almanya’da satılacak.”

Almanya Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt, Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte Lauterbach’a cevap verdi ve sadece sağlık hizmetleriyle gerçekten ilgili olan çocuk ilaçları için daha yüksek fiyatlara izin vermesi çağrısında bulundu.

Muayenehanelerin Çalışma Süreleri Arttırılabilir

Federal İlaç ve Tıbbi Cihaz Enstitüsü, mevcut sıkıntının bir nedeninin bazı eczane ve toptancıların aşırı stok yapması ve ilaçların başka yerlerde eksik olması olduğunu düşünüyor. Bir başka nedenin ise, hâlihazırda çok fazla kişinin ve özellikle çocukların solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi olduğu belirtiliyor. Eczaneler ve sendikalar, kötüleşen ekonomik şartların ve ilaçların düşük maliyette tutulması amacıyla Almanya ve Avrupa dışındaki ülkelerde üretilmesinin tedarik sorununa yol açan etkenler arasında yer aldığı görüşünde.

Almanya Belediyeler Birliği (Alm. Deutscher Städtetag), özel muayenehanesi olan doktorlara, kliniklerdeki aşırı kalabalık nedeniyle muayenehanelerini daha uzun süre açık tutmaları çağrısında bulundu. Funke Mediengruppe İcra Kurulu Başkanı Helmut Dedy de, muayenehane ve kliniklerin akşam 6’dan sonra, haftasonları ve resmî tatillerde de açık tutulmasını önermişti.

Almanya’da bugünlerde Kovid-19’un yanı sıra RSV ve grip varyantlarından kaynaklı solunum yolu hastalıkları ve enfeksiyonlar, hastane ve kliniklerde aşırı yoğunluğa neden oluyor. Almanya Hastaneler Birliği’ne göre; neredeyse her on hastane çalışanından biri şu anda hastalanmış durumda. Ulusal halk sağlığı kurumu olan Robert Koch Enstitüsü, 8 Aralık’ta yayınladığı raporunda, bir hafta içinde 9 milyon 500 bin kişinin solunum yolu hastalağına yakalandığını açıklamıştı. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler