'Salgın'

Almanya’da İnsanlar Ne Sıklıkla Hastalık İzni Kullanıyor?

Almanya'da çalışanlar ne sıklıkla hastalık izni kullanıyor? Yapılan bir araştırma, hasta olan çalışanların neredeyse yarısının evden çalışmaya devam ettiklerini tespit ediyor.

Fotoğraf: Brastock - Shutterstock.

Avrupa’da grip vakaları, Kovid-19 pozitif vaka sayılarına yaklaşmak üzere. Almanya ve Slovakya’nın ardından Belçika’da da grip salgını ilan edildi. Kovid-19’un ardından grip, influenza ve RSV varyantlarının yoğun olarak bulaştığı Almanya’da aralık ayının ilk haftasında 9 milyon 500 bin insanın geçtiğimiz hafta boyunca solunum yolu hastalıklarına yakalandığı bildirilmişti. Peki, Almanya’da çalışan insanlar hastalık izinlerini genel olarak ne sıklıkla kullanıyor? 

Yapılan bir araştırma, öksürük, ateş, ses kısıklığı vb. hastalık semptomlarının evde kalmak ve tedavi olmak için bir sebep olarak görülmediğini ortaya koyuyor.

Evden Çalışma Düzeni Hastalık İzni Almamaya İtiyor

Almanya’nın başlıca sağlık sigortası firmalarından biri olan Techniker Krankenkasse (TK) tarafından yapılan bir araştırma, hastalıkların Almanya’da pek çok çalışanın işe gitmesini veya evden çalışmasını engellemediğini tespit ediyor. Araştırmaya göre, 1.200’den fazla katılımcının dörtte birinden fazlası “sık sık” veya “çok sık” hasta olmasına rağmen işe gidiyor. Katılımcıların sadece yüzde 17’si hasta olduklarında her zaman evlerinde istirahat ettiklerini söyledi.

Evden çalışma düzeni (İng. home office) söz konusu olduğunda; hasta olmasına rağmen çalışmaya devam edenlerin sayısı daha yüksek. Sonuçlara göre; çalışanların yüzde 46’sı hasta olmalarına rağmen evde çalışmaya devam ediyor. Yüzde 12’lik bir kesim ise resmî olarak hastalık izninde olmasına rağmen çalışmaya devam ettiğini söylüyor. Bazı durumlarda bunu yapabilmek için ilaç kullanıyor. Örneğin; yöneticilerin yüzde 21’i hastalığına rağmen çalışabilmek için ilaç kullanırken, yönetim sorumluluğu olmayan çalışanlar arasında bu oran yüzde 16 seviyesinde.

Çalışanlar Arasında Yaş ve Cinsiyete Göre Farklılıklar

Çalışmada bazı grupların diğerlerine göre daha fazla etkilendiği belirtiliyor. Kadınlar erkeklerden, yöneticiler personel sorumluluğu olmayan çalışanlardan ve genç çalışanlar yaşlı çalışanlardan daha sık hastalık izni alıyor. Örneğin; 29 yaşın altındakilerin yüzde 30’u hasta olmalarına rağmen sık sık veya çok sık işe gittiklerini belirtiyor. 60 yaş ve üzeri çalışanlar arasında bu oran sadece yüzde 17. Geçici çalışanların ve şirkete yeni katılanların hasta olmalarına rağmen işe gitme olasılıkları da uzun süredir çalışanlara göre daha yüksek.

Hasta Olunmasına Rağmen Neden Çalışılmaya Devam Ediliyor?

TK Yönetim Kurulu Başkanı Jens Baas, ortaya çıkan bulguları hastalıkların zorluk derecesine göre değerlendiriyor:

“Hasta hasta çalışmanın kimseye faydası yok. Hafif bir soğuk algınlığınız varsa, kendinizi zinde hissediyorsanız, özellikle evden çalışmanızı engelleyecek bir şey yoktur. Ama gerçekten hastaysanız, önce iyileşmek zorundasınız.”

TK’ya göre; hastalığa rağmen çalışmaya sevk eden beş ana neden söz konusu: Çalışan kişinin ikame edilmesi mümkün değildir, hastalık bulaşıcı değildir, hasta kişi iş arkadaşlarına yük olmak istemez, yapılması gereken acil işler veya randevular vardır ve işin kendisi çalışan kişi için sıkıcı değil eğlencelidir.

TK’nin yayınladığı anket çalışması, İşyeri Sağlık Danışmanlığı Enstitüsü (IFBG) ve  Sağlık Hizmetlerinde Uygulamalı Kalite Geliştirme ve Araştırma Enstitüsü (aQua) ile işbirliği içinde gerçekleştirildi. Anket, 2022’nin mayıs ayında gerçekleştirildi. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler