'Birleşik Krallık'

Yüksek Mahkeme’den Göçmenleri Ruanda’ya Gönderme Planına İtiraza Onay

Birleşik Krallık'ta Yüksek Mahkeme, hükûmetin düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planının yasal olduğu yönündeki mahkeme kararının temyize götürülmesine izin verdi.

© JessicaGirvan / Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Mahkemenin önceki kararına itiraz eden bir hayır kurumunun temyiz talebi kabul edildi.

Yüksek Mahkeme, 19 Aralık 2022’de hükûmetin düzensiz göçmenleri Ruanda’ya gönderme planının “yasal” olduğuna ve Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci Sözleşmesi veya insan hakları yasalarını ihlal etmediğine karar vermişti. Böylelikle İçişleri Bakanlığı, göçmenleri Ruanda’ya gönderme politikasına karşı açılan davayı kazanmıştı.

Hükûmet Ruanda Planında Kararlı

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı, Başbakan Rishi Sunak’ın küçük teknelerle ülkeye gelen rekor sayıda göçmenle mücadele planının merkezi bir parçası olan politikasını savunacaklarını söyledi. Hükûmet, söz konusu planla insan kaçakçılığı yapan suç çetelerinin caydırılacağını öne sürüyor.

İçişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü karar sonrası yaptığı açıklamada, “Çığır açan göç ortaklığımız, Birleşik Krallık’a tehlikeli ve yasa dışı yollardan gelen herkesi yeni bir hayat kurmaları için desteklenecekleri Ruanda’ya yerleştirecek. Mahkeme daha önce bu politikanın yasal olduğunu ve Mülteci Sözleşmesine uygun olduğunu onayladı ve biz bu de politikayı her temyiz duruşmasında savunmaya hazırız.” dedi.

AİHM’in Durdurma Kararı

Birleşik Krallık’ta yasa dışı kalan göçmenlerin Ruanda’ya gönderilmesi için 14 Nisan’da iki ülke arasında Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı Anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmaya insan hakları kuruluşları tepki göstermişti.

Temyiz Mahkemesi yargıçları, 13 Haziran 2022’de, göçmen ve sığınmacıları Ruanda’ya götürecek ilk uçuşun yapılabileceğine hükmetmişti. Bireysel başvuruları reddedilen sığınmacıların avukatları, uçağın kalkmasına saatler kala Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuru yapmıştı.

AİHM de 14 Haziran’da uçağın hareketine dakikalar kala aldığı kararla uçuşu durdurmuştu. AİHM kararında, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin “Ruanda’ya gönderilecek mültecilerin, oradaki sığınma başvurularında adil ve etkili bir yasal desteğe erişemeyeceği” yönündeki değerlendirmesi dikkate alınmıştı.

Ayrıca Birleşik Krallık yargıçlarının, Ruanda’nın ne kadar güvenli olduğu konusundaki şüpheli yaklaşımına da dikkat çekilmişti. Dönemin Başbakanı Boris Johnson ise Birleşik Krallık’ı AİHM’den çıkarmakla tehdit etmiş ve AİHM’e başvuruları yapan avukatları “sığınmacıları sömüren suçlulara yardım etmekle” suçlamıştı. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler