'Almanya'

Eşit Muamele Yasası İçin Reform Çağrısı

Almanya’da koalisyon hükümeti, koalisyon anlaşmasında Eşit Muamele Yasası'nda reform yapılacağını duyurmuştu. Ancak şu ana kadar herhangi bir taslak sunulmadı. Sivil toplum örgütleri, hükümeti konuyla ilgili harekete geçmeye çağırdı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’da 100 kuruluş, Eşit Muamele Yasası’nda (AGG – Allgemeinen Gleichbehandlungsgesetzes) reform yapılması çağrısında bulundu. “AGG Reformu – Şimdi!” isimli ittifak, çarşamba günü Berlin’de yaptığı açıklamada reformun gecikmiş olduğunu söyledi. Koalisyon hükümeti, koalisyon sözleşmesinde yasada reform yapılması konusunda anlaşmış olmasına rağmen, şu ana kadar buna uygun bir taslak sunmadı. Yasa 2006 yılından bu yana yürürlükte olmakta birlikte o tarihten bu yana herhangi bir reform yapılmadı. Ayrımcılıkla Mücadele Komiseri Ferda Ataman (Yeşiller Partisi) da bu talebe katıldığını belirtirken federal hükümeti harekete geçmeye çağırdı.

Din Nedeniyle Farklı Muamele

İttifak, özellikle on bir talepte bulunuyor. Bunlardan ilki, din veya inanç nedeniyle farklı muameleye izin veren “kilise maddesi”ne atıfta bulunuyor. İttifaka göre, maddenin Avrupa standartlarına uyarlanması gerekiyor. Ataman da daha önce bu maddenin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtmişti.

İttifak ayrıca ayrımcılık kategorilerinin genişletilmesini talep ediyor. Örneğin, insanların kiloları veya aile bakım sorumlulukları nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakılmaması gerektiği belirtiliyor. İhlallere yönelik tazminatların caydırıcı olacak şekilde tasarlanması da talepler arasında.

Bunlara ek olarak, federal ayrımcılıkla mücadele kurumunun güçlendirilmesi gündem maddelerinden biri. İttifakı oluşturan 100 organizasyonun içinde ayrımcılıkla mücadele ofisleri, Dini Temelli Aşırıcılık Federal Çalışma Grubu, Yaşam Desteği Federal Birliği, Alman AIDS Federasyonu, Alman Kadın Avukatlar Birliği, Pro Asyl ve Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi yer alıyor.

Eşit Muamele Yasası Toplum İçin Önemli Bir Yasa

Ataman, şu ana kadar ana maddelere dair bir taslağın bile mevcut olmamasından üzüntü duyduğunu belirtti. İttifakın bildirisi sivil toplumdan gelen bir talep olması ve Almanya’da bizzat ayrımcılığa maruz kalan ya da bu gruplar için kampanya yürüten kişiler tarafından kaleme alınması itibarıyla büyük önem taşıyor. Ataman, bu konuda daha fazla ilerleme kaydetmek aynı zamanda daha ayrımcılık karşıtlığına da daha güçlü ses çıkarmak anlamına geldiğini belirtti. Ataman, bir araya gelen bu organizasyonların önerileri, AGG’de yapılacak reform için önemli bir adım olarak nitelendirdi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler