'Mülteci Karşıtlığı'

Kundaklanan Mülteci Yurdundaki Kadın Hayatını Kaybetti

Berlin'deki bir mülteci yurdunda çıkan ve Suriyeli bir mülteci kadının hayatını kaybettiği yangının nasıl çıktığı sorusu aydınlatılmayı bekliyor. Savcılık ve polis, gereken çabayı göstermedikleri gerekçesiyle eleştirilerin hedefinde.

Fotoğraf: Animaflora PicsStock - Shutterstock.

Ocak ayının son günlerinde Berlin’in Französisch Buchholz semtindeki bir mülteci yurdunda yangın çıktı. Bir kundaklama olduğu düşünülen bu olayın ardından, yangın sırasında ağır yaralanan Suriyeli bir kadın hayatını kaybetti. Berlin Savcılığı, 20 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Berlin Eyaleti Kriminal Dairesinin ölümle sonuçlanan kundaklamayı soruşturduğunu duyurdu. 6 çocuk annesi olan 43 yaşındaki kadın 10 Şubat’ta hayatını kaybetmişti. Kadının, kesin ölüm nedeni hakkında ise henüz herhangi bir bilgi verilmedi.

“Polis, Mülteci Yurdunun Nasıl Yandığını Aydınlatmalı”

Polis, yanan apartman binasının mülteci yurdu olarak da kullanıldığını belirtti. Pazartesi günü yapılan açıklamada, suçun arka planına ilişkin farklı ihtimallerin gözetildiği ve yoğun bir çalışma yürütüldüğü ifade edildi. Bu süreçte, yangın vakalarında uzmanlaşmış müfettişler ile polisin devlet güvenlik biriminin ortak çalıştığı belirtildi. Açıklamada, şu ana kadar suçun siyasi ve ideolojik bir saikle işlendiğine dair herhangi bir bulguya rastlamadığı bildirildi.

Berlin Senatosunun çevre ve iklim konularından sorumlu senatörü Bettina Jarasch (Yeşiller), olaydan duyduğu üzüntüye dile getirdi ve merhumun yakınlarına başsağlığı diledi. Jarasch Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, polis birimlerini olayın arka planını aydınlatmaya çağırdı. Entegrasyondan sorumlu Sol Partili senatör Katja Kipping de, 6 çocuk annesi merhumun ölümüyle ilgili duyduğu üzüntüyü kamuoyuyla paylaştı.

Olayın Üzeri Örtülmek mi İstendi?

Yeşiller üyesi bir başka politikacı Jian Omar ise, olayla ilgili yaptığı açıklamada, polis teşkilatının kundaklama sonucu bir kadının hayatını kaybettiği bilgisini neden bu kadar uzun süre kamuoyuyla paylaşmadığı sorusunu gündeme getirdi. Pazartesi günü merhumun ailesini ziyaret ettiğini söyleyen Omar, olayın soruşturulması için parlamentoda kampanya yürüteceğini açıkladı. Siyasetçi Tuba Bozkurt (Yeşiller) da yetkililerin “özensiz” çalışmalarını eleştirdi ve suçun soruşturulması çağrısında bulundu.

Sağcı, Irkçı ve Antisemitik Şiddet Mağdurları İçin Danışma Merkezleri Derneği (Alm. Verband-BRG), polis ve savcılığın “haftalar süren sessizliğini” eleştirdi ve açıkta kalan sorulara cevap talep etti.

Savcılık ise gerekeni yapmadıkları yönündeki suçlamaları reddediyor. Kendilerine konuyla ilgili olarak ulaşan medya kurumlarına polisin iletişim biriminin Suriyeli mülteci kadının ölümünden muhtemelen geç haberdar olduğunu ve duyurunun bu nedenle geciktiğini açıkladı.

Söz konusu apartmandaki yangın 25 Ocak’ta meydana gelmişti. Yangının ardından 44 kişi güvenli bir yere taşınmış ve oluşan ağır hasar nedeniyle oturulamaz duruma gelen bina tahliye edilmişti. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Almanya'da Mülteci Yurtlarına Yönelik Saldırılar Arttı
    2023-08-02 15:27:32

    […] arasında azalan saldırılan geçen yıl tekrar yükselişe geçmiş ve 123’a çıkmıştı. Mülteci yurtları dışında mültecilere karşı ise toplamda 1248 saldırı meydana gelmişti. […]

Son Yüklenenler