'Almanya'

Anayasa Mahkemesinden Jalloh Davasında Soruşturmanın Durdurulmasına Onay

Almanya Anayasa Mahkemesi gözaltındayken yanarak ölen Oury Jalloh ile ilgili dosyanın yeniden soruşturulmasına gerek olmadığına hükmetti. Ancak Jalloh'un yakınları ve birçok sivil inisiyatif tutulduğu tek kişilik hücrede genç adamın yakılarak öldürüldüğünü düşünüyor.

Oury Jalloh @ Facebook değişiklikler: Perspektif

Almanya’da Anayasa Mahkemesi, 2005 yılında polis tarafından gözaltına alındıktan sonra konulduğu hücrede yanarak ölen sığınmacı Oury Jalloh soruşturmasının müfettişler tarafından kapatılmış olmasının anayasayı ihlal etmediğine hükmetti.

Ülkenin en üst yargı mercii olan Federal Anayasa Mahkemesi, 23 Şubat’ta yaptığı açıklamasında, Jalloh’un kardeşi tarafından yapılan müracatı kabul etmedi. Başvurunun kabulü hâlinde, mahkeme bir cezai kovuşturma başlatabilirdi. Karlsruhe şehrinde bulunan mahkeme, bu olayla ilgili daha önce Naumburg Yüksek Bölge Mahkemesi tarafından alınmış kararın (Ref. 2 BvR 378/20) geçerli olduğunu yorumladı.

Jalloh’un Elleri ve Ayakları Bağlıydı

Sierra Leoneli Oury Jalloh 7 Ocak 2005 tarihinde Dessau’daki polis güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra, hücresinde ellerinden ve ayaklarından bağlı bir şekilde yanarak hayatını kaybetmişti. Dessau Polisi, 22 yaşındaki Jalloh’un yanmaz deri kılıfı olan yatağını yaktığını iddia etmiş ve yıllar süren mahkeme sonunda sadece karakolda görevli olan bir polis, tutukluyu gözetim altında tutmadığı için 10 bin 800 Euro para cezasına çarptırılmıştı.

Anayasa Mahkemesine göre; görevli polis memurları aleyhinde çok az delil mevcut. Halle’deki savcılık, herhangi bir sonuç elde edilebileceğini beklemediği için olayla ilgili soruşturmayı Ekim 2018’de sonlandırmıştı. Savcılık daha sonra soruşturmanın yeniden başlatılmasına gerek olmadığına karar vermiş ve Jalloh’u polis memurlarının ya da başka kişilerin yakmış olduğu iddialarının kanıtlanamadığını belirtmişti.

Elleri ve ayakları bağlı olmasına ve gözaltına alındığında üstündeki tüm eşyalarına el konulmasına rağmen Jalloh’un yatağını nasıl yaktığı ve yangın alarmına rağmen polislerin yangına neden müdahale etmediği soruları ise hâlen cevaplanmayı bekliyor.

Oury Jalloh Vakası Hâlâ Aydınlatılmayı Bekliyor

Jalloh’un hangi koşullarda tam olarak nasıl öldüğü, bölge mahkemesinde görülen iki duruşma sonrasında dahi açıklığa kavuşturulamadı. Yetkililerin soruşturmalarına göre, elleri ve ayakları bağlı olan Jalloh yangını kendisi çıkardı. Genç adamın ölümünü mercek altına alan iki özel müfettiş ise 300 sayfalık soruşturma raporunda polisin ve diğer yetkililerin çok sayıda hatası ve ihmali olduğunu tespit etti.

Çeşitli sivil girişimler, merhumun arkadaşları ve ailesi, bu olayın bir cinayet olduğunu iddia ediyor ve polis teşkilatındaki kötü yönetim ve tutarsızlıklara dikkat çekiyor; şüpheli polis memurları hakkında soruşturma açılmasını talep ediyor ve dahası yangının nasıl çıkmış olabileceğine dair kendi soruşturma raporlarını hazırlıyorlar.

“Oury Jalloh’u Anma Girişimi” (Alm. “Initiative in Gedenken an Oury Jalloh“), Kasım 2021’de kamuoyuyla bir rapor paylaşmıştı. Olayın gerçekleştiği hücre 7 Ocak 2005 tarihindeki şartlara uygun olarak simüle edilmiş ve İngiltere’den bir yangın koruma uzmanı da simülasyonda görev almıştı. Ardından yapılan yangın testi filme alınmış ve Jalloh’un üzerine benzin gibi bir sıvı dökülerek yakılmış olma olasılığının yüksek olduğunu belirtilmişti.

Jalloh’un ölüm yıldönümü olan 7 Ocak’ta yüzlerce kişi “Oury Jalloh’un Ölümü, Bir Cinayetti!” sloganıyla merhumun anısına gösteriler düzenledi. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler