'Almanya'

“Oury Jalloh Üzerine Benzin Dökülerek Yakılmış Olabilir”

Almanya’nın Dessau Polis Karakolu'nda yanarak hayatını kaybeden Oury Jalloh’un ölümündeki belirsizlikler hâlâ açıklığa kavuşturulmadı. Yeni açıklanan bir rapora göre Jalloh'un yakılarak öldürülmüş olması oldukça muhtemel. 

5 Kasım 2021
Fotoğraf: Flickr. Değişiklikler: Perspektif.

Sığınmacı Oury Jalloh‘un Almanya’nın Dessau kentinde bir polis hücresindeki ölümünün üzerinden 17 yıl geçti. Ülkede bulunan bir inisiyatif, Jalloh’un ateşe verilerek öldürüldüğünü bir başka yangın testini filme alarak kanıtlamayı hedefliyor. İnisiyatif,  bu amaçla, olayın gerçekleştiği hücreyi 7 Ocak 2005 tarihindeki şartlara uygun olarak yeniden düzenledi. İngiltere’den bir yangından koruma uzmanı bu simülasyonda görev aldı. Yapılan yangın testi filme alındı. 3 Kasım’da inisayatifin düzenlediği basın toplantısında konuşan yangından korunma uzmanı Iain Peck, Jalloh’un üzerine benzin gibi bir sıvı dökülerek yakılmış olma olasılığının yüksek olduğunu belirtti.

“Oury Jalloh’u Anma Girişimi” (Alm. “Initiative in Gedenken an Oury Jalloh“), polisi ve savcılığı yıllardır ölümün soruşturulmasını engellemekle suçluyor ve sorumlu polis memurlarına karşı yeni davalar açılması çağrısında bulunuyor. İnisayatif üyelerinden Nadine Saeed, Saksonya-Anhalt’taki savcılığa karşı görevde cezanın engellenmesi nedeniyle şu anda bir şikayet hazırlandığını söyledi: “Biz savcıyı bir şey yapmaya zorlayamayız. Kamuoyundan ve kamuoyu baskısından umutluyuz.”

Yangın Testi

Simüle edilen yangında, bir şilteye bağlı plastik ve domuz parçalarından yapılmış bir cansız mankene 2 buçuk litre benzin döküldü ve ateşe verildi. Yangının 30 dakikalık seyri birkaç kamera ile kaydedildi ve oluşan son durum gerçek yangın mahallinin fotoğraf kayıtlarıyla karşılaştırıldı. Film, küçük hücreyi kasıp kavuran, gövdeyi ve şilteyi kömürleştiren şiddetli ateşi açıkça gösteriyordu.

Peck, hücrenin replikası, şilte ve yapay gövdenin yangın sonrası durumlarının Jalloh’un gövdesi ve orijinal hücredeki şiltesine çok benzediğini söyledi. Yangın uzmanı, benzin olmadan böyle bir yangının ve bu kadar güçlü yanık izlerinin mümkün olmayacağını söyledi. İnisiyatif, daha önce de benzer sonuçlara sahip karşılaştırılabilir bir yangın raporu sunmuştu.

Oury Jalloh Nasıl Ölmüştü?

Sierra Leoneli Oury Jalloh 7 Ocak 2005 tarihinde Dessau’daki polis güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra, hücresinde ellerinden ve ayaklarından bağlı bir şekilde yanarak hayatını kaybetmişti. Dessau Polisi, 22 yaşındaki Jalloh’un yanmaz deri kılıfı olan yatağını yaktığını iddia etmiş ve yıllar süren mahkeme sonunda karakolda görevli olan polis sadece 10 bin 800 Euro para cezasına çarptırılmıştı. Elleri bağlı olmasına ve gözaltına alındığında üstündeki tüm eşyalarına el konulmasına rağmen Jalloh’un yatağını nasıl yaktığı ve yangın alarmına rağmen polislerin neden müdahale etmediği soruları ise hâlen cevaplanmış değil. 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler