'Avusturya'

IGGÖ’den Avusturya İslam Konferansı İçin “Paralel Yapı” Eleştirisi

İlahiyatçı Mouhanad Khorchide'in yeni diyalog platformu olarak kamuoyuna tanıttığı "Avusturya İslam Konferansı" oluşuma ülkedeki ana İslami aktörlerin dahil edilmemesi nedeniyle tepki ile karşılandı. IGGÖ "Paralel yapılar oluşturulmak isteniyor" dedi.

IGGÖ Başkanı Ümit Vural @ YouTube değişiklikler: Perspektif

“Avusturya İslam Konferansı”, İslam’ın “kozmopolit yönünü” daha güçlü bir şekilde vurgulamak amacıyla 27 Şubat pazartesi günü Viyana’da kamuoyuna sunuldu. İslam ilahiyatçısı Mouhanad Khorchide, düzenlediği basın toplantısında ve Kathpress basın ajansına verdiği röportajda, “Avusturya Müslüman Forumu” (MFÖ) tarafından desteklenen ve AB fonlarından finanse edilen platformun siyasetçiler, medya, kiliseler, bilim dünyası ve sivil toplumla diyalog arayışı içinde olacağını duyurdu.

Konferansın beş yılda bir düzenlenecek olan toplantılarından ilkinin 24 Haziran’da yapılacağı duyurulurken, Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) merkezi bir İslami aktör olarak kendilerinin dahil edilmediği hatta bilgilendirilmedikleri bir oluşumun meşruiyetinin sorgulanabilir olduğunu dile getirdi.

“Paralel Yapı Oluşturma Girişimi”

Ayrıca “Avusturya İslam Konferansı”nın aynı isimli Alman modeline denk bir oluşum olacağı iddiasını da uygun bulmayan IGGÖ, Almanya’da devlet, sivil toplum ve kiliseler için muhatap olarak kabul edilmiş merkezi ve devlet tarafından tanınan İslami bir dinî topluluğun bulunmadığını, ancak Avusturya’da IGGÖ’nün on yıllardır bu pozisyona sahip İslami bir kurum olduğunu hatırlattı. Dolayısıyla IGGÖ’nün dışında bırakıldığı bu yeni oluşumu bir “paralel yapı” oluşturma girişimi olarak gördüklerini belirterek eleştirdi.

Meşruiyet sorununun yeni kurulan bir derneğin Avusturya’da İslam ile ilgili diyaloğu kurumsallaştırmak istediğini iddia ederken, ülkedeki Müslümanların yasal temsilcisi IGGÖ’yü buna dahil etmek istemediğinde otomatik olarak gündeme geldiğini belirten IGGÖ, “Ancak söylemler ancak içeriden ortaya çıkarsa, desteklenirse ve her şeyden önce geniş bir taban tarafından şekillendirilirse bir değişim getirebilir.” dedi.

Yukarıdan Dayatılan Bir Diyalog

Dışarıdan veya yukarıdan dayatılan ve böylece göz hizasında yürütülemeyen bir diyaloğun bunu başaramayacağını vurgulayan IGGÖ, “Bu nedenle “Avusturya İslam Konferansı” projesi, Müslümanlarla değil Müslümanlar hakkında konuşulacak yeni bir yapı oluşturma riskini taşıyor.” dedi.

1912 tarihli Avusturya’da İslam Yasası ile Avusturya Müslümanları bir dinî topluluk olarak tanıyor ve onlara belirli kurumsal haklar tanıyor. IGGÖ 1979 yılında kuruşundan beri Avusturya’daki Müslümanların kamu alanında dinî yaşantılarını organize eden ve devletle Müslümanlar arasında ana muhatap olarak mevcut hâliyle Avusturya’daki Müslümanların tamamını resmî olarak temsil eden yegâne dinî cemaat olarak kabul ediliyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler