'Irkçılık'

Baş Tanık: Para Ödülü Bana Değil Saldırıdan Kurtulanlara Verilmeli

Almanya'da 31 yıl önce bir sığınmacı yurduna ırkçı saiklerle düzenlenen kundaklama saldırısında sanığın yargılanması devam ediyor. Davanın tek tanığı ise kendisine verilen para ödülünü geri çevirerek, paranın saldırıdan sağ kurtulanlara verilmesini istedi.

Fotoğraf: ambrozinio/Shutterstock.com

1991’de Almanya’nın Saarlouis şehrindeki bir sığınmacı yurdunda bir kişinin ölümü ve iki kişinin yaralanması ile sonuçlanan kundaklama olayı ile ilgili Koblenz’de görülen dava devam ediyor. Davanın baş tanığı kendisine verilmek istenen 20 bin Mark tutarındaki ödülü geri çevirdi. Pazartesi günü Koblenz Yüksek Bölge Mahkemesi’nde (OLG) görülen dava duruşmasında konuşan tanık, kendisinin polise sanık ile ilgili ihbarı yaptıktan çok sonra para ödülünden haberdar olduğunu, ancak bu ödülün kendisi yerine saldırıdan sağ kurtulanlara verilmesi gerektiğini söyledi.

“O Bendim ve Beni Yakalayamadılar”

Özel eğitim terapisti olan davanın kilit tanığı, pazartesi günü görülen dava duruşmasında ilk ifadelerini tekrarlayarak, sanığın 2007’de bir barbekü partisinde 1991 yılında Saarlouis’de gerçekleşen kundaklama saldırısını kastederek kendisine “O bendim ve beni yakalayamadılar.” dediğini aktardı.

Tanık o dönem söz konusu kundaklama vakasında bir kişinin hayatını kaybettiğini bilmediğini ve bu bilgiye ilk olarak 2019’da internette rastladığında tamamen şok olduğunu dile getirdi. 2007 yılında barbekü partisinde duyduklarının o an yeniden gözlerinin önünde canlandığını ve duyduklarını polise ihbar etmeden önce 2 gün düşündüğünü aktaran tanık, mahkemede şahitlik yapması konusunda ailesinin de tedirginlik yaşadığını belirtti. Tanık, güvenlik gerekçesiyle Koblenz’deki duruşmaya polis eşliğinde getirildi.

Tanığın ihbarı sonrası polis sanığın sosyal çevresini mercek altına aldı. Tanığın 2007’deki barbekü partisine birlikte katıldığı o dönemki erkek arkadaşı da duruşmaya katılarak ifade verdi. Sadece uzaktan tanıdığı sanığın 1991’deki Saarlouis kundaklama saldırısının faili olduğuna dair söylentilere kendisinin de 3-4 kez şahit olduğunu doğruladı.

Dava Kilit Tanığın İfadesi Sayesinde Açıldı

Ayırca ifadesinin dava süreci için belirleyici olması nedeniyle tanığa 27 Şubat Pazartesi günü Yüksek Bölge Mahkemesinin devlet güvenlik senatosu önünde yemin ettirildi. Zira kilit tanığın ifadesi olmasaydı, sanığa ait parmak izi ve DNA bulgusu gibi herhangi başka bir kanıt olmadığından olayın gerçekleşmesinden otuz yıl sonra sanık hakkında davanın açılması mümkün olmayacaktı.

51 yaşındaki sanık Peter S. 16 Kasım 2022’den bu yana cinayet ve cinayete teşebbüsten yargılanıyor. Federal savcı, sanığı ırkçı saiklerle binayı ateşe vermek amacıyla 18-19 Eylül 1991 gecesi bir bidon benzinle sığınmacı yurduna gidip yangını çıkarmakla suçluyor. Sanık ise bu iddiaları reddediyor.

Polis Soruşturmasında Eksiklikler

Kundaklama saldırısında aldığı ciddi yanıklar nedeniyle 27 yaşındaki Ganalı sığınmacı Samuel Yeboah hayatını kaybetmiş, iki kişi ise yangından kaçarken pencereden atlayarak yaralanmıştı. Geri kalan 18 yurt sakini ise yangından yara almadan kurtulmuştu.

Saarland adli makamları tarafından kundaklamaya dair yürütülen ilk soruşturmalar, failin tespit edilememesi üzerine yaklaşık 30 yıl önce durdurulmuştu. Fail olduğu iddia edilen kişinin tutuklanmasının ardından Saarland Emniyet Müdürü Norbert Rupp, eyalet emniyet müdürlüğü adına “polisin o dönem yürüttüğü çalışmalardaki eksikliklerin açıkça soruşturmaların durdurulmasına yol açmış olmasından dolayı” özür dilemişti.

Ağustos 2020’de, saldırının gerçekleştiği dönem yürütülen polis soruşturmasını araştırmak üzere bir çalışma grubu kurulmuş, ilk bulgulara göre, bilginin toplanması, değerlendirilmesi ve paylaşılmasında eksiklikler tespit edilmişti. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler