Camileri ve Müslümanları Hedef Alan Saldırılar Azalıyor
Almanya'da camilere ve Müslümanlara yönelik saldırılarda hafif bir azalma söz konusu olsa da 2022 boyunca günde neredeyse iki tane saldırı gerçekleştiği kaydedildi.
Geçtiğimiz yıl Almanya’da Müslümanları ve camileri hedef alan 569 saldırı gerçekleşti. Bu sayı, Müslümanlara ve cami binalarına yönelik işlenen suçların sayısında bir nebze düşüş olduğu anlamına geliyor. İşlenen suç sayıları, Federal İçişleri Bakanlığının Sol Partinin (Alm. Die Linke) bir soru önergesine verdiği cevaba ulaşan IslamiQ tarafından paylaşıldı.
Bu suçları işleyen faillerin ağırlıklı olarak aşırı sağcı olduğu kaydedildi. Kaydedilen suçlar arasında internet üzerinden kışkırtma, tehdit mektupları ve kişisel saldırıların yanı sıra mülke zarar verme ve duvar yazıları da yer alıyor. İstatistiklere göre; bu hadiselerde 25 kişi hafif yaralanmış ve sadece bir şüpheli tutuklanmıştır.
“Müslümanların Reddedilmesi Endişe Verici”
Saldırıların zamana yayılımına bakıldığında neredeyse her hafta bir caminin saldırıya uğradığı göze çarpıyor. Bu kapsamda gerçekleşen 45 hadise, suç olarak kayıtlara geçirilmiş. Fakat belirtmek gerekiyor ki bu kategoride yalnızca cami binalarının kendisine yönelik saldırılar yer alıyor. İbadet yeri olarak kullanılan alanlar, cami dernekleri ve diğer İslami kurumlar bu kategoride yer almıyor. Önümüzdeki haftalarda konuya ilişkin ek raporlarun sunulması bekleniyor ve bu nedenle 2022’e ilişkin nihai rakamlar daha da yüksek çıkabilir. 2019’da 884, 2020’de 901 suç işlenmişti. 2021’de ise bu sayı 662’ye düşmüştü.
IslamiQ’e konuşan İslam Konseyi (Alm. Islamrat) Genel Sekreteri Murat Gümüş, bu kategorideki suç sayılarındaki düşüşten hem memnun hem de temkinli olduğunu dile getirdi: “İslamofobik suçların sayısının bir önceki yıla göre daha da düşmüş olması sevindirici. Ancak bu rakamların İslamofobik suçların gerçek sayısını yansıtıp yansıtmadığı tartışmalı.”
Rakamlardaki olası tutarsızlığın bir nedeni kayıt sistemi çünkü camilere yönelik saldırıların hepsi cami saldırısı olarak kaydedilmemekte. Gümüş, Müslümanlara yönelik reddedici tutumun sürekli yüksek kalmasının endişe verici olduğunu belirtiyor:
“Son birkaç yılda yapılan araştırmalar İslam’ın ve Müslümanların reddedilmesinin aynı yüksek seviyede kaldığını gösteriyor. Özellikle de pandemi, enerji krizi, iklim değişikliği, yüksek enflasyon ve Ukrayna’daki savaş gibi diğer konular son yıllarda kamu söylemine hakim olduğu için. Bu endişe verici bir durum.”
Federal İçişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Müslüman Karşıtlığına Karşı Bağımsız Uzmanlar Konseyinin (Alm. Unabhängige Expertenkreis Muslimfeindlichkeit) konunun arka planına ilişkin hangi bulguları ortaya çıkaracağı, hangi tavsiyelerde bulunacağı ve bu eğilime karşı koymak için bu tavsiyelerin ne ölçüde ciddiye alınacağı hâlen netleşmiş değil. (P)