'İltica'

“Hollanda’daki Çocuk Mültecilerin Durumu Endişe Veriyor”

Yeni bir rapora göre Hollanda’da sığınma talebi reddedilen ailelerin çocukları zor şartlar altında yaşıyor ve başta barınma ve eğitim olmak üzere hizmet ve fırsatlara erişimde önemli engellerle karşı karşıya kalıyor.

Fotoğraf: Peter Braakmann - Shutterstock.

Hollanda Eğitim Müfettişliği tarafından sunulan yeni bir rapora göre, aileleri reddedilen çocuk yaştaki sığınmacıların Hollanda’daki mülteci barınak ve yurtlarında güvensiz olduğunu ortaya koyan veriler oldukça endişe verici. Müfettişliğin sunmuş olduğu raporda, ailelerin yaşadığı barınakların “gürültülü ve küçük” olduğu belirtiliyor. Bu sebeple çocuklar iyi uyuyamıyor ve “iyi öğrenme yetenekleri engellenmiş” oluyor. Bu tespitlere ek olarak barınaklarda uzun süre eğitim alamayan çocukların da bulunduğu raporda belirtilen hususlar arasında.

Çocuk Mültecilerin Eğitimini Zorlaştıran Diğer Etkenler

Hollanda Zorunlu Eğitim Yasası’na göre sığınma talebinde bulunan çocuklar, Hollandalı çocuklarla veya oturma iznine sahip çocuklarla aynı eğitim haklarına sahip. Durum değerlendirmesi yapan Eğitim Müfettişliği, Eğitim Bakanı Dennis Wiersma’dan ve sorumlu kabine üyelerinden bu çocukların çıkarlarını korumaya daha fazla önem gösterilmesini talep etti. Buna karşılık olarak Eğitim Bakanı Wiersma ve Devlet Bakanı Eric van der Burg, bu çocukların durumunun “endişe verici olduğunu ve ilgiyi hak ettiğini”; ancak tüm sorunlar için hemen bir çözüm bulunamayacağı öne sürdü.

Müfettişlik, sığınma talebinde bulunan insanların zorunlu olarak birden fazla yer değiştirmeleri nedeniyle çocukların eğitimini gerektiği gibi düzenlemenin zor olduğunu söyledi. Kabine üyeleri bir çözüm ihtimali olarak ailelerin taşınmasından evvel çocukların eğitim alacağı bir okulun belirlenebileceğini belirtse de Wiersma bu uygulamanın her zaman mümkün olmayacağı fikrinde. Wiersma, sığınmacı kabulünü çevreleyen büyük sorunlar nedeniyle insanların “başlarını sokacak bir çatı” bulmasının bile çoğu zaman yeterince zor olduğunu vurguladı. 

2022’nin ekim ayında, Vluchtelingenwerk (Hollanda Mülteciler Konseyi) tarafından açılan bir dava sonucunda, Lahey İdari Mahkemesi Hollanda’da sığınma kabulünün Avrupa standartlarını karşılamadığına karar vermiştik.  Ülkenin, sığınmacıları onurlu bir şekilde kabul etme yükümlülüğü olduğunu ve hükûmetin bu durumu ele almak için acil önlemler alması gerektiğinin altı çizilmişti.

Avrupa Birliği İltica Ajansı (EUAA) tarafından çarşamba günü yayınlanan yeni bir analize göre geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği, İsviçre ve Norveç’te, yedi yıl içindeki en fazla sığınma başvurusu kaydedildi. Söz konusu ülkeler yaklaşık 1 milyon uluslararası koruma talebi aldı. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler