"Çalışan Müslümanlar"

İş Yerinde İftar: “Önlüğümün Cebine Hurma Koyuyorum”

İftar vakti iş saatleriyle çakıştığı için birçok Müslüman zamanında iftar yapamıyor. Bunun yanı sıra çalıştığından dolayı aileleri ile iftar yapamayan birçok kişi de mevcut. Peki Müslümanlar, ramazan ayında zamanı en iyi şekilde değerlendirebilmek için ne tür çözümler üretiyor?

Fotoğraf: @shutterstock.com / Mama Belle and the kids

Ramazan, Müslümanlar için birlik ve beraberlik zamanı. Aile ve arkadaşlarla iftar yapmak ve sevdiğimiz insanlarla güzel vakit geçirmek bunun bir parçası. Ancak ramazanı dolu dolu yaşamak ve iftar vaktinde sevdiklerinin yanında olmak, çalışma saati iftar saatiyle çakışan kimseler için her zaman mümkün olmayabiliyor. Peki bu durumda olan kişiler çalışma saatlerini nasıl düzenliyor?

Sabrin Mohamed, 32 yaşında ve bekâr, Almanya’da doğup büyümüş. 2017 yılında meslek eğitimini tamamlamış ve o zamandan beri de çalışıyor. Sabrin, Wuppertal’da bir hastanede cerrahi teknik asistanı olarak görev yapıyor. 07:30 – 16:00 saatleri arasındaki normal gündüz vardiyasına ek olarak bazı günler nöbetçi olarak da hastanede kalması gerekiyor. Nöbetçi olduğu günler hafta içi saat 12’de başlayan vardiyası ertesi gün saat 8’de sona eriyor. Hafta sonları ise sabah 9’da başlayan nöbeti ertesi gün sabah 9’a kadar sürüyor. Sabrin’in bu nöbet sistemi sebebiyle her gün ailesiyle iftar yapması mümkün olmuyor. Bununla beraber nöbet planları aylar öncesinden hazırlandığı için ramazan ayında normalden daha az nöbete kalmaya çalışıyor.

 “Önlüğümün Cebine Hurma Koyuyorum”

 Sabrin çalışırken de genellikle orucunu zamanında açabiliyor. Ancak bazen tam iftar vaktinde bir operasyonda olabiliyor: “Tecrübelerime dayanarak, bir ameliyatı iftardan önce mi iftardan sonra mı bitirebileceğimizi genellikle önceden tahmin edebiliyorum. Eğer iftar saatinde ameliyatta olacağımı tahmin edersem orucumu açmak için önlüğümün cebine bir hurma koyuyorum. Sadece bir hurma ile olsa bile orucumu zamanında açabildiğim zaman çok mutlu oluyorum.” Sabrin orucunu çok nadiren de olsa zamanında açamıyor. Bu sebeple iş yerinde oruç tutarken çok büyük bir zorlukla karşılaşmadığını söylüyor.

 “Sahip Olduğumuz Zamanı Verimli Kullanmaya Çalışmalıyız”

 Ailesiyle iftar yapmak Sabrin için olduğu kadar ailesi için de önemli: “Ailem evde olamadığım zamanlar durumu anlayışla karşılıyor. Hasta bakıcı olarak çalışan babam da iftar saatinde her zaman evde olamayabiliyor. Yani bu benim ailem için yeni bir durum değil.” Sabrin herkese ramazan ayını mümkün olduğunca aileleri ile birlikte geçirmeyi, namaz kılmayı ve ibadet etmeyi tavsiye ediyor: “Bu ay biz Müslümanlar için çok özel ve çok mübarek bir ay. Elbette her anı istediğimiz gibi değerlendiremiyoruz ama yine de bu zamanı verimli kullanmaya çalışmalıyız.”

“Zamanında Evde Olmaya Çalışıyorum”

Bilal Daş 48 yaşında ve evli ve iki çocuk babası. Almanya’da doğup büyüyen Bilal, 16 yaşından beri birçok farklı sektörde çalışmış. Çalışma hayatında oldukça fazla deneyimi olan Bilal 2017 yılından beri Langen’de birkaç restoran işletiyor. Bilal’in iş günü genellikle sabah 9’da başlıyor ve akşam 11’de sona eriyor. Ancak Bilal her şeyin sorunsuz bir şekilde işlediğinden emin olmak için bazı günler daha uzun çalışabiliyor.

Bir restoran sahibi olarak, her gün ailesiyle birlikte olmak ve birlikte iftar yapmak Bilal için her zaman mümkün olmuyor. Ancak Bilal, ailesiyle vakit geçirmek için haftada en az üç gün izin almaya çalışıyor. Çalışma saatlerini en azından bazı akşamlar ailesiyle birlikte iftar yapacak şekilde planlamaya özen gösteriyor: “Ramazan ayında çalışmak ve oruç tutmak benim için doğal bir rutin. Buna alışkınım. Mümkün olursa işlerimi zamanında evde olabileceğim şekilde organize etmeye çalışıyorum.”

“Ailemle Sıkça İletişim Kuruyoruz”

 Bununla birlikte Bilal’in ailesi ona her daim destek oluyor. Restoran sahibi olduğunu için ailesi onun bazı durumlarda zamanında evde olamamasını anlayışla karşılıyor. “Ailemle sürekli iletişim halindeyiz ve ailemi düzenli olarak görmeye ve onlarla vakit geçirmeye çalışıyorum. Evde olmadığım zamanlarda da sürekli onlarla görüşüyor ve gün içinde yaşadıklarımız hakkında konuşuyoruz.” diyen Bilal, ailesiyle beraber ortak çözümler bulmaya çalışıyor. Bu çözümler ise genellikle ailesiyle birlikte kaliteli zaman geçirmeyi ve birbirine destek olmayı mümkün kılan çözümler oluyor.

Kübra Zorlu

Duisburg-Essen Üniversitesi’nde Medya Bilimleri alanında yüksek lisans eğitimini tamamlayan Zorlu, Perspektif yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler