'Fransa'

Emeklilik Reformu Fransa’ya Ne Kazandıracak?

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, tartışmalı emeklilik reformunun 2030'a kadar 17 milyar avro tasarruf sağlayacağını bildirdi. Fakat halk reform yasalaşmasına rağmen tepkisini sürdürüyor. Kitlesel protestoların devam edeceği açıklandı.

1 Mayıs 2023, Başkent Paris. Fotoğraf: Firas Abdullah - AA.

Fransa’nın kamu yayıncısı France Info’ya konuşan Le Maire, emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran emeklilik reformunun 2030’a kadar 17 milyar avro tasarruf sağlayacağını ifade etti. Öte yandan emeklilik yaşını 62’nin üzerine çıkarmayı yasaklamak için referanduma gitme teklifine ilişkin Anayasa Konseyi, bugün kararını açıklayacak.

Konsey, bu teklifi kabul ederse, referanduma gidilebilmesi için 4,87 milyon seçmenin imzasının toplanması gerekecek. Bu da seçmenlerin yüzde 10’una tekabül ediyor. Söz konusu referandumu, emeklilik reformuna karşı olan solcu parlamenterler teklif etmişti.

Emeklilik Reformu

Fransa‘da hükûmetin, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclisten geçirme kararı üzerine 16 Mart’ta kitlesel gösteriler başlamıştı. Gösterilere sert müdahale eden polis ile göstericiler arasında ülkenin birçok yerinde şiddet olayları yaşandı. Ülke genelinde 16 Mart’tan bu yana düzenlenen protestolarda, 1000’den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Muhalefet ve hükûmetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64’e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi de tamamen veya kısmen reddetmişti.

Söz konusu tasarı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanarak Resmî Gazete’de yayımlanmıştı.

Reforma Karşı Kitlesel Protestolar 1 Mayıs’ta Devam Etti

Fransa’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde tartışmalı emeklilik reformuna karşı ülke çapında düzenlenen gösterilerde, en az 200 sivil ve eylemci ile 406 polisin yaralandığı bildirildi.

Fransa’da dün, başkent Paris ile Lille, Toulouse Lyon, Nantes, Rennes ve Marsilya dahil birçok kentte, emeklilik yaşını 2 yıl uzatan reforma karşı kitlesel gösteriler düzenlendi.

Yaralananlara ilk yardım müdahalesinde bulunan Street-Medics Gözlemevi, gösterilerde aralarında eylemlere katılmayan sivillerin de olduğu ve 30’u ağır 200 kadar kişinin yaralandığını belirtti.

Street-Medics Gözlemevi, yaralı sayısının artabileceğini ve 2 binden fazla kişinin de polisin attığı göz yaşartıcı gazdan etkilendiğini aktardı.

Sendika ve Bakanlıktan Farklı Açıklamalar

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Fransız kanalı BFMTV’de, gösterilerde 305’i Paris’te 540 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Darmanin, eylemlere müdahalede bulunan 406 polis ve jandarmanın yaralandığını açıkladı.

Ülkenin en büyük işçi federasyonlarından Genel İş Sendikası (CGT), 1 Mayıs’ta Fransa genelinde 310 farklı noktada düzenlenen gösterilere, 550 bini Paris’te olmak üzere yaklaşık 2,3 milyon kişinin katıldığını kaydetti.

İçişleri Bakanlığı ise ülke genelindeki katılım sayısının 782 bin olduğunu bildirdi. Sosyal medyadaki videolarda, bazı protestocuların, müdahalede bulunan polislere attığı molotofkokteylinin alevlerinin bir polise sıçraması üzerine güvenlik güçlerinin, gazeteciler dahil alandakilere sert müdahale ettiği görülüyor. Polisin müdahalesiyle birçok gazetecinin yaralandığı belirtiliyor.

Protestolar Sürecek mi?

1 Mayıs’taki olayların ardından Fransız işçi sendikaları, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik yaşını 64’e çıkarma kararına karşı 6 Haziran’da ülke çapında yeni bir protesto düzenleyeceklerini ilan etti.

Sendikaların yayınladığı ortak açıklamada, 6 Haziran’daki eylem gününün amacının “tüm işçilerin seslerini milletvekillerine duyurmak” olduğunu kaydedildi. Sendikalar ayrıca çalışanların ve işçilerin koşullarını iyileştirmek için ortak öneriler üzerinde çalışacaklarını da deklare etti.

Muhalefetteki siyasal partiler de yenilgiyi kabul etmiş değil: Milletvekilleri önümüzdeki haftalarda muhalefetteki Liot partisi milletvekilleri tarafından sunulan ve yeni mevzuatın iptalini öngören yasa tasarısını görüşmeye hazırlanıyor. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler