'Almanya'

“Çocuklara Yönelik Irkçı Şiddet Artıyor”

Almanya'da gençlere ve 18 yaşından küçük çocuklara yönelik ırkçı saldırıların bir yıl içinde neredeyse iki katına çıktığı kaydedildi. 

Fotoğraf: Vlyaks - Shutterstock

Sağcı, ırkçı ve antisemit şiddet mağdurlarına yönelik danışma merkezleri, çocuklara ve gençlere yönelik artan saldırganlık karşısında alarma geçmiş durumda. Thüringen’deki Sınır Tanımayan Gençler adlı dernekten Sultana Sediqi katıldığı 9 Mayıs’ta Berlin’de Sağcı, Irkçı ve Yahudi Karşıtı Şiddet Mağdurları Danışma Merkezleri Birliği’nin (VBRG) yıllık değerlendirme raporunun sunumunda son verileri kamuoyuyla paylaştı. Çocuklara ve gençlere yönelik ırkçı saldırıların bir yıl içinde neredeyse iki katına çıktığını ve mağdur ailelerin günlük yaşamı üzerinde büyük bir etkisi olduğunu söyledi.

Sediqi, Geçtiğimiz günlerde bir okul gezisine katılan çocukların gittiği Brandenburg eyaletinin Heidesee beldesinde yaşanan bir olaya da değindi. Geçtiğimiz hafta sonu Brandenburg’un güneyinde düzenlenen bir gezi sırasında Berlin’den gelen öğrencilere yönelik ırkçı hakaretlerin ardından Devlet Güvenlik Servisi nefrete teşvik ve tehditleri soruşturmaya başladı.

Sorunların Nedeni Yeteri Kadar Anlaşılıyor mu?

VBRG’nin yıllık raporuna göre, mağdurlar için irtibat noktalarının sistematik olarak kayıt altına aldığı on eyalette 2022 yılında her gün 5 sağcı saldırı meydana geldi. Doğu Almanya, Baden-Württemberg, Berlin, Hamburg, Kuzey Ren-Vestfalya ve Schleswig-Holstein’da 2861 kişi aşırı sağ saiklerle gerçekleştirilen siyasi saldırılardan doğrudan etkilendi. Verilere göre, bu kategorideki saldırılardan etkilen çocuk ve genç sayısı bir önceki yıl 288 iken, bu rakam 2022’de 520’ye yükseldi.

Berlin Eyaleti Ayrımcılığa Karşı Eşit Muamele Ombudsmanlığı Başkanı Doris Liebscher de verileri yorumladı. Liebscher sağcı, ırkçı ve antisemitik saikler taşıyan pek çok şiddet suçunun polise bildirilmemiş olduğunu düşünüyor. Buna ek olarak, bu saikler polis ve savcılık tarafından çoğu zaman gerektiği gibi anlaşıldığını ve hakimler tarafından ceza verilirken yeterince dikkate alınmadığını dile getirdi.

Trende Irkçı Saldıraya Uğrayan Dilan

Liebscke, geçtiğimiz sene 17 yaşındayken toplu ulaşımda saldırıya uğrayan Berlinli Dilan’ın davasına değindi. Türkiye kökenli Alman vatandaşı ve lise mezunu olan Dilan, Şubat 2022’nin başında bir tramvayda ırkçı tacize uğramış ve kısa bir süre sonra da bir otobüs durağında dövülmüş ve tekmelenmişti. Tiergarten Bölge Mahkemesi, geçtiğimiz nisan ayında altı sanıktan dördünü mahkum etti. 34 yaşındaki bir kadın en yüksek ceza olan sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı ve kendisine şartlı tahliye verildi. Kararda kadının o sırada 17 yaşında olan çocuğa ırkçı hakarette bulunduğu, dövdüğü ve tekmelediği belirtildi. Ancak Mahkeme Başkanı, grup içinden gelen ırkçı hakaretlerin davada kanıtlanmadığına hükmetti. 55 yaşındaki bir kadın sanık da tehlikeli bedensel zarar vermekten altı ay ertelenmiş hapis cezası alırken, 45 yaşındaki bir erkek fail de yardım ve yataklıktan altı ay ertelenmiş hapis cezası aldı. 43 yaşındaki bir diğer erkek sanık ise, tehdit ve hakaret içeren davranışlarda bulunmaktan 2200 avro para cezasına (her biri 55 avroluk 40 günlük ceza) mahkum edildi. Geriye kalan iki sanık ise, suçlu bulunmadı ve beraat etti. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler