'İslami Defin'

Brandenburg Müslüman Definler İçin Mezar Alanlarını Artırıyor

Brandenburg'da Müslüman definler için mezar alanlarının sayısı artıyor. Cenaze işlemleriyle uğraşanlar, Müslüman definler için mezarlık alanlarına olan talebin giderek artacağı kanaatinde.

@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Brandenburg eyaletindeki belediyeler cenazeleri İslami usullere göre defnetmek için hazırlık yapıyor. Brandenburg eyaletinde bulunan bazı şehirlerde İslami defin için uygun mezarlık alanları zaten oluşturulmuşken, aynı eyalette bulunan başka şehirlerde defin için uygun mezarlık alanları henüz planlama aşamasında bulunuyor.

Bugüne kadar Brandenburg’daki Müslümanlar genellikle ülkenin başkenti olan Berlin’de defnediliyordu. Potsdam’ın Bölgesel Eğitim, Uyum ve Demokrasi Ofisinden İslam Bilimci Caspar Schliephack’in gözlemlerine göre Brandenburg’da yaşayan Müslümanlar bugüne kadar ölen akrabalarını defnetmek için genelde kendi köken ülkelerine götürmeyi veya diğer federal eyaletlerdeki, özellikle Berlin’deki Müslüman mezarlıklarına defnetmeyi tercih ediyordu.

Müslüman Definler İçin Yeterli Alan Mevcut

Luckenwalde (Teltow-Fläming) şehrine ait orman mezarlığında bir süredir Müslüman cenazeleri için uygun bir alan bulunuyor. Şehir sözcüsü Sonja Dirauf, hazırlanan alanda 15’e kadar defin yapılabileceğini açıkladı. Şimdiye kadar o alanda sadece altı Müslüman cenazenin defni gerçekleşmiş bulunmakta. Ayrılan alanın genişletilmesi ise ihtiyaç durumunda ihtimaller dahilinde bulunuyor.

Potsdam’daki Yeni Mezarlık’ta şu anda İslami geleneklere göre hazırlanmış 100 definlik bir mezar alanı bulunuyor. Potsdam Belediye Sözcüsü Markus Klier, mezarlık alanının genişletilmesinin şu anda gerekli görülmediği, mevcut mezarlık alanının hâlâ bol miktarda alan sunduğu açıklamasında bulundu.

Cottbus şehrinde ise, şu ana kadar sadece bir Müslümanın defin işleminin gerçekleştiğini belirten şehir sözcüsü Jan Gloßmann, şu anda yeni alanların geliştirilmesine yönelik talep olmadığını belirtiyor.

Berlin-Brandenburg cenaze işlemleri loncasından Andreas Dieckmann, şu anda Brandenburg/Havel’de bir Müslüman mezarlığının planlanma aşamasında bulunduğunu ifade ediyor.

Sektör, İslami Definlere Hazırlanmalı

Dieckmann, İslam ülkelerinden gelen göçe atıfta bulunarak, “Sektörümüz ve belediyeler, gelecekte Brandenburg’da daha fazla Müslümanın defnedileceği gerçeğine yönelik hazırlık yapmalıdır.“ diyor. Brandenburg/Havel’de merkezi bulunan cenaze işlemleri enstitüsünün, İslami gelenekleri göre definleri 30 yıldır gerçekleştirdiği belirtiliyor. Şu ana kadar ise burada Müslümanlar tarafından yalnızca 20 defin işlemi yapılmış durumda.

Defin, Tabutla Yapılması Gereken Bir Zorunluluk

“Brandenburg’da tabut zorunludur, Berlin’de ise cenaze tabutsuz, üzerinde sadece bir kontraplak levha ile defnedilebilir.” açıklamasında bulunan Dieckmann, mezara doğru yolculuk sırasında düzenli olarak dua edilmesi sebebiyle Müslümanlarda cenaze töreninin biraz daha uzun sürdüğünü aktarıyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler